TVOJ ŽIVOT

5 razloga zašto ti kasni menstruacija

it  | 

Kašnjenje mestruacije nijednoj devojci ne može da prija jer se PMS simptomi produžavaju, pa nam se tako čini da tupi bol u stomaku, glavobolja i ludačka nervoza (onaj osećaj kad bi najradije zadavila nekog) traju čitavu večnost. Pored toga stalno si u brizi kada ćeš dobiti i da li će ti neprimetno procuriti na garderobu. Onda ne samo da ćeš, recimo, uflekati omiljene farmerke ili haljinu, nego ćeš se i izblamirati, ako neko drugi vidi. Ukoliko si već stupila u seksualne odnose, agonija dostiže vrhunac. Ne samo da se osećaš kao prebijena i da si na ivici nervnog sloma, već se preispituješ i da li si zatrudnela (čak i ukoliko koristi zaštitu, jer sve je moguće). Sumnjaš li makar i mrvicu u to, uradi test za utvrđivanje trudnoće. Možeš ga kupiti u svakoj apoteci, za njega ti ne treba recept. Pouzdan je (99%), ali postoje i slučajevi lažnih rezultata, samo u veoma malom broju. Međutim, ponoviš li test nekoliko dana kasnije i on opet bude negativan, nemoj više lupati glavu oko toga.
E sad, pošto smo tu mogućnost odbacili, postoji niz drugih razloga za izostanak ciklusa. Nemoj brinuti previše jer mnoge devojke, pre svega tinejdžerke, imaju neredovne menstruacije. Dešava se da nakon prve prođe i nekoliko meseci, a u nekim slučajevima i godina dok mestruacija ne postane redovna.
S obzirom na to da je organizam tinejdžera već dovoljno osetljiv zbog hormonskog disbalansa, svaka dodatna promene, kao što su prehlada, putovanje, intenzivni treninzi, konstantna briga ili stres mogu uznemiriti tvoje telo, a reakcija na to może biti izostanak ili kašnjenje mesečnog ciklusa. Pogledaj 5 osnovnih uzroka:

broj 1 Stres
Konstantni stres ili briga, promena kilaže ili dijeta, bolest, intenzivni trenizi mogu da utiču na menstrualni ciklus.

broj 2 Tiroidna žleza
Preterano lučenje tiroidne žlezde takođe može da utiče na neredovnost menstrualnog ciklusa. Zato bi trebalo da se obratiš lekaru i uradiš analizu krvi kako bi odstranila tu mogućnost.

broj 3 Policistični jajnici
Policistični jajnici svakako mogu biti razlog za kašnjenje mestruacije. A mogu uticati i na pojavu brojnih bubuljica i preteranu maljavost i na licu, grudima ili preponama. Ukoliko se ne leči na vreme, u kasnijim godinama mogu dovesti i do ozbiljnijih oboljenja.

broj 4 Lajmska bolest, celijaklija ili druge hronične bolesti
Poslednjih godina se sve više piše o lajmskoj bolesti (posledica su ujeda krpelja) ili celijakliji (netrpeljivost organizma na gluten koji se nalazi u pšenici). Ako se ne kontrolišu, one mogu uticati na neredovnost i količinu krvarenje. Svakako bi bilo dobro da se obratiš lekaru, čija su specijalnost ženske bolesti.

broj 5 Anti-bebi pilule (tablete za kontracepciju)
Sve tablete za kontracepciju koje služe za zaštitu od neželjene trudnoće sadrže jedan ili više hormona koji mogu da utiču na redovnost i obimnost menstruacije. One dovode do regulisanja ciklusa i smanjenja bola, zato ih najčešće i koriste devojke i žene koje imaju ovaj problem.

Foto: Bigstock

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.