TVOJ ŽIVOT

6 neobičnih činjenica o tvojoj vagini koje su sasvim OK

it  | 

Nisi sigurna da li da briješ intimnu zonu? Ne znaš da li su taj sekret i miris prirodni? Nemaš pojma je li izgled tvojih usnica prihvatljiv? Ako si u nedoumici da li je tvoja vagina normalna, a blam te je da pitaš drugarice, ovaj tekst će ti pomoći da shvatiš šta se zaista dešava tamo dole.

1 Ona je nesimetrična

Jesi li je stvarno videla? Možda zvuči blesavo, ali najbolje je da uzmeš ogledalce i dobro pogledaš svoju “gospođicu”. Najveći deo onoga što ćeš ugledati čini vulva (to je sve ono što se nalazi spolja). E sad, to može biti različitih boja, oblika, veličina. Ne uzbuđuj se ako ti je jedna usnica veća od druge ili čak pomalo naborana. Te varijacije su sasvim prirodne i potpuno je u redu da je tvoja intimna zona drugačija od onih koje si videla, makar i na slikama. Zapamti da pola planete ima vaginu, to je ono što te čini ženom, i kao i bilo koji deo tela i ona zaslužuje da je prihvatiš takvu kakva jeste.

2 Ona je baš čupava (ili gotovo nema dlačice)

 hairy GIF

Neke devojke imaju mnogo stidnih dlaka, a neke malo. U svakom slučaju, ono što odlučiš da uradiš sa njima, tvoja je stvar. Ukoliko želiš da se obriješ ili depiliraš, postupi tako. Nisi u tom fazonu? Nema problema! Ne postoji standard kog treba da se pridržavaš. I uprkos tome što si čula da momci vole ovo ili ono, OPUSTI SE. Kada se maziš sa svojim dečkom, poslednja stvar o kojoj on razmišlja jeste tvoja donja frizura.

3 Ona se znoji

Verovala ili ne, na preponama ima mnoštvo znojnih žlezda, tako da se tamo dole možeš znojiti iako nisi naročito fizički aktivna. Spas je u pamučnom donjem vešu. Najbolje je da zaobilaziš najlonske i svilene gaćice.

4 Ona “se oseća”

 mean girls mean girls movie smell lizzy caplan janis ian GIF

Da, da, vagina ima svoj prirodni mošusni miris, a u toku menstruacije čak i metalan. Oba znače da si zdrava. Osetiš li miris ribe, moguće je da imaš neku infekciju. U tom slučaju se obrati lekaru. Nemoj da pokušavaš da zamaskiraš te miomirise jakim sapunima i gelovima za tuširanje i prečestim pranjem. To ti zapravo može naškoditi: upravo takva sredstva mogu dodatno iziritirati tu nežnu regiju i dovesti do problema. Najpravilnije je da, dok si pod tušem, spoljašnji deo vagine blago ispereš toplom vodom i spremna si za pokret.

5 Ona ispušta sekret

 no bad downton abbey michelle dockery mary crawley GIF

Prirodno je da imaš bistar, beličast ili žučkast, vlažan sekret koji ostavlja trag na tvojim gaćicama i nekad ga ima baš mnogo. Tako vagina čisti samu sebe. Treba da se zabrineš samo ako je on sivkast, zelenkast ili vrlo gust i tada, takođe, treba da posetiš ginekologa.

6 Ona ima kvrgice

Najverovatnije da je kvrgica na tvojim usnicama ili vulvi samo obična bubuljica ili urasla dlaka. No, ukoliko već upražnjavaš seks ili ona ne prolazi danima, pogađaš – treba da te pregleda doktor.

Foto: Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.