U POVERENJU

Bojim se kako ću dalje, jer sam na početku srednje škole dobila dve dvojke

it  | 

Zdravo! Zahvaljujući vašim savetima ja sam uspela da se uklopim u novi razred u srednjoj školi, međutim mene sad brine druga stvar. Početkom nedelje sam dobila dve dvojke. Nisam baš lepo počela školsku godinu. Jako me to rastužilo i mnogo sam plakala. Sve o sebi mislim najgore, ne mogu da verujem, bojim se jako kako će sve to ići dalje, hoću li uspeti da budem odlična kao i u osnovnoj? Razmišljam o svakakvim lošim stvarima, krivim sebe i mrzim se zbog toga što se desilo. Kad god pomislim na to, plače mi se kao malom detetu. Kako sad da razmišljam i kako da se ponašam? Nisam se dobro predstavila pred tim profesorima, niti pred razredom. Uvek sam bila ponosna na sebe što se ocena tiče, ali sad sam najmanje ponosna koliko može biti. Posle ovoga nemam ni volju za ikakvim daljim učenjem, uopšte nemam volju da radim išta. U porodici me ne podržavaju nešto posebno, samo me zezaju zbog toga i govore mi: “jesi naučila a? “…
Pune su mi oči suza i dok pišem ovo, neće mi biti lakše ako se nekome ne obratim… Hvala unapred!

inteen: Zdravo, tinejdžerko, drago mi je što smo indirektno pomogli da se uklopiš u novi razred! To se desilo, pre svega, zahvaljujući tvojoj hrabrosti i spremnosti da prihvatiš nove okolnosti. Verovatno si se osećala nesigurno i nesnađeno u početku, ali je to sasvim normalno, i što je najvažnije, prebrodila si tu fazu. Tako ćeš preskočiti i ovu prepreku. Potpuno je očekivano što si se prvo fokusirala na društvo, pa si malo zanemarila ocene i verovatno nisi redovno učila. Sigurno si bila i na ekskurziji i vratila se prepuna utisaka. Škola ume da bude zanimljiva i da, osim znanja, ponudi lepa drugarstva i prilike.
Druga strana škole je učenje, koje ponekad može da bude lako i zanimljivo, a ponekad dosadno i teško. Pokušaj da shvatiš da u srednjoj školi moraš mnogo više za zapneš nego u osnovnoj. Ono što si nekada učila samo iščitavanjem dva-tri puta, sada mora da se podvuče (ključne reči), da se za to izvadi koncept, nacrta neka šema, popišu formule, ponavlja naglas itd. Sigurno nisi to sve uradila, ali to nije razlog da plačeš, te dvojke nisu nepopravljive. Neće ti pomoći to što obezvređuješ sebe i plašiš se. Ova školska godina traje tek mesec dana! Ima sasvim dovoljno vremena za popravljanje. Najpre sedi i napravi plan, nabroj koliko zaostalih lekcija imaš iz svakog predmeta i kada očekuješ da ćeš odgovarati. Prelistaj i proceni koliko su teške. Ako su povezane, idi redom, a ako nisu, kreni od lakše da se zagreješ i motivišeš, pa pređi na težu. Posle prirodnog predmeta, uči društveni, da bi održala koncentraciju.
Tvoje drugare muče iste brige, povežite se. Saznaj kome dobro ide, recimo, matematika, da ti pomogne. I ti njemu/njoj možeš da napišeš poneki sastav ili prepričaš lektiru. Najvažnije je da sarađuješ s drugovima i drugaricama iz odeljenja, kao i s onima iz drugih. Raspituj se koja su bila pitanja na kontrolnom i zadaci na pismenom. Profesori obično daju isto ili slično. To će ti pomoći da razdvojiš bitno od nebitnog i ne gubiš vreme. Kad uhvatiš njihove cake i shvatiš šta traže, vratiće ti se i samopouzdanje. Ne moraš sve da znaš, ne iscrpljuj se svakom rečenicom ili zadatkom. Probaj da se javiš kad naučiš jedan predmet da ga otkačiš i pređeš na drugi, tako ćeš se lakše organizovati, a profesori će ceniti tvoju inicijativu. To ne znači da se očekuje da uvek dobiješ peticu, ali sigurno nećeš dobiti dva, zato ne stvaraj sebi dodatan pritisak.
Opusti se. Kad si u grču, i znanje teško ulazi u glavu. Ne sekiraj se zbog toga što ti sada treba više vremena i ponavljanja i nemoj o sebi da misliš da si glupa ili tako nešto. Nažalost, među tinejdžerima je raširena predrasuda da onom ko je talentovan ne treba mnogo vremena da savlada nešto novo. Sigurno si čula da je za uspeh potrebno 10% talenta, a 90% rada. Zato zagrej stolicu, ali čuvaj zdravlje. Pozdrav i mnogo sreće!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog
Foto: Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.