U POVERENJU

Da li se boja kože i dlačice na telu razlikuju zimi i leti?

it  | 

Pozdrav, zanima me da li se zimi i leti razlikuje boja kože, ne računajući ovako kad pocrniš. Tačnije pitam to jer sve mi se čini zimi kao da su mi dlačice po stomaku i grudima malo izraženije, kao da su crne i svi ih vide i koža ima nekako čudnu boju, kao modru i da je sve sad upadljivo. Da li je isto tako leti, msm da li se razlikuje, da li je sve to manje upadljivo? PS. Inače imam 17 godina.

inteen: Draga tinejdžerko, naše telo se tokom godine menja, I naša koža takođe. Sve to zavisi od spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Naravno da je koža drugačija zimi i leti. Zimi je svetlija i osetljivija od niskih temperature i manje sunca, te je normalno da se dlačice više i vide. Zimi su one obično i tamnije. Leti ima daleko više sunčanih dana i dobijamo više vitamina D, te koža obično jača, lepše izgleda, cirkulacija nam je bolja, pa sve to ima uticaja. Leti, bez obzira na to da li se namerno sunčamo ili ne, koža je izložena suncu, već tokom šetnje i dlačice na rukama i nogama posvetle i manje su primetne.
Ono što takođe moram da ti kažem je da se i naša psihička stanja menjaju tokom godine. U određenim periodima smo zbog raznih faktora osetljiviji, u drugima opet manje osetljivi. Nekada ima više neprijatnih emocija u nama, a jedna od njih je anksioznost i zabrinutost. Zimi, manjak svetlosti, a naročito manjak druženja i aktivnosti može da je uveća. Tokom leta se ovo neprijatno osećanje smanjuje, jer ima mnogo više senzacija, druženja, i manje obaveza. Čak i kad ima više obaveza, sunčan dan može da ublaži njihov stresan efekat. Leti smo manje centrirani na sebe i ne primećujemo toliko sitne nepravilnosti. Više nas privlači spoljašnji svet. Međutim, i tokom zime i tokom prelaznih godišnjih doba – proleća i posle jeseni, možemo da se organizujemo i okupiramo različitim sadržajima: pokrećemo druženja sa prijateljima, rođacima, dečkom, pronađemo novi hobi i započnemo sa njim, više izlazimo u prirodu. Sve će nam to skrenuti misli sa sitnih nepravilnosti, koje najčešće samo mi i primećujemo i drugim ljudima ne znače ništa.
Ne znam da li su te dlačice na grudima o kojima pišeš u stvari dlačice na bradavicama. Upadljive dlačice na bradavicama možeš da otkloniš pincetom. Ukoliko si neko ko genetski ima veću maljavost na pojedinim delovima tela i pritom si tamne pigmentacije, sa crnom kosom i tamnobraon očima, problem tamnih dlačica možeš da rešiš tako što ćeš ih posvetleti nekom od tehnika kojom su ovladali frizeri i kozmetičari. Čini mi se da je malo hidrogena dovoljno za to, ali je pitanje hoće li to izgledati lepo i prirodno, jer se mora uzeti u obzir i boja kože.
Ako ti to i nadalje bude smetalno i opterećivalo te, ostaje ti da se posavetuješ sa nekim od tih profesionalaca za ulepšavanje: u frizerskom ili kozmetičkom salonu. Olakšavajuća okolnost je što je zima već praktično prošla. Želim ti mnogo sreće, I nadam se da sam bila od pomoći. Pozdrav od srca,

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.