TVOJ ŽIVOT

Da li znaš šta je menstrualna čašica?

it  | 

Većina nas koristi uloške ili tampone, ali ovih dana novinske stupce pune članci o novom trendu kada je u pitanju higijena tokom mesečnog ciklusa. Reč je o menstrualnoj čašici!

Lunette. Gettin' all up in it!

A post shared by Lunette Menstrual Cup (@lunettecup) on


To je silikonska spravica nalik zvonu. Ona se u vaginu stavlja na početku menstruacije kako bi sakupljala krv. Sadržaj se prazni svakih pet do osam sati, posudica se potom opere i ponovo postavi u vaginu. Neke žene sadržaj će prazniti češće, a neke ređe, zavisno od jačine krvarenja. Postoje menstrualne čašce koje su namenjene jednokratnoj upotrebi, ali ima i onih koje se mogu koristiti duži vremenski period.


A kako da namestiš svoju čašicu? Pa, najjpraktičnije je da je prvo uzdužno skupiš.

Zatim je lagano stavi u vaginu i pusti. Kad se nađe na pravom mestu, osetićeš da se proširila i čvrsto priljubila. Pošto će se posle nekoliko sati napuniti, tada moraš da je izvadiš. Uhvati prstima stabljiku i lagano je povuci. ne smeš je izvući celu odjednom jer to može biti bolno i vrlo neuredno. Umesto toga, napolje izvuci samo jedan deo, pa je prstima nežno stisni kako bi razbila vakuum. Evo kako to izgleda u praksi:

Izrađuje se u dve veličine. Jedna je namenjena ženama mlađim od 30 godina i koje nisu rađale, a druga je za one koje su rađale ili su prešle tridesetu. Ne smeta pri svakodnevnim aktivnostima pa se uz nju možeš baviti i svim vrstama sporta, uključujući i vodene. Menstrualna čašica ne izaziva iritacije. Međutim, ako još nisi stupila u seksualne odnose, ne bi trebalo da je koristiš dok se ne konsultuješ sa ginekologom koji će ti dati neophodne informacije.

Foto: Instagram

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.