U POVERENJU

Imam 13 godina i mislim da sam prestala da rastem

it  | 

Dragi Inteen, imam 13 godina, sedmi sam razred, obraćam vam se zato što mislim da sam prestala da rastem a I ugojila sam se. Od početka šestog razreda nisam porasla ni centimetar. Svi su mi govorili kako sam bila zgodna do drugog polugodišta šestog razreda, a sada su svi primetili kako sam se ugojila. Imam 58 kg I nikako ne mogu da smršam. Znam da sam sve ovo mogla pronaći na internetu, ali nisam sigurna koliko je tačno, tako da se nadam da ćete mi dati neki savet I pomoći mi. Hvala unapred!

inteen: Draga tinejdžerko, sa 13 godina pubertet se završio i mi smo već mlađi adolescenti. Posle 16. godine postajemo stariji adolescenti. Do 13. godine dešavaju se telesne i fizičke promene, da bi nakon ovoga usledile veće psihičke promene: veće intelektualno, emocionalno, a naročito socijalno sazrevanje i osamostaljivanje. Sve to što ti se dešava je normalno. Porasla si u zgodnu devojku i moguće je da si se sada malo ugojila, ali i to je normalno s obzirom na to da se i hormonalni status devojaka u pubertetu menja jer dobijaju sekundarne polne karakteristike i prvu menstruaciju. U ovom periodu hrana i kalorije kao da se lepe za naše stomake i butine. Zaobljujemo se i dobijemo pokoji kilogram. Nema osobe koja se u adolescenciji nije ugojila ili bar zaokruglila. Čak i devojčice i devojke koje se bave nekim fizičkim aktivnostima ne mogu da se pohvale istim dimenzijama kao kad su bile mlađe. Imaj na umu da čovek raste do ranih dvadesetih. No, naravno, bitna je i genetika. Ako su nam mama i tata, baka i deka nižeg rasta i jače konstitucije, teško da ćemo mi biti visoki i mršavi. Važi i obrnut slučaj.
U svakom slučaju, nemoj da se sekiraš. Probaj da nađeš svoj tempo života i svoju meru u svemu. Na ishranu možeš da počneš da paziš, tako što ćeš da primenjuješ pravilo: Prestani kad ti je najslađe, a osećaš da si sita. Takođe, možeš da razmišljaš i o opcijama za neku dodatnu fizičku aktivnost: ples, teretana, sport, te da i tako održavaš liniju i ostaneš zgodna. Naše telo se menja, ne samo u pubertetu i adolescenciji, već tokom celog života, ali mi uvek uz pomoć dobrog raspoloženja i prikladnog odevanja možemo da ga učinimo lepim i dopadljivim. Nadam se da sam bila od pomoći. Ukolko imaš još pitanja, budi slobodna da nam opet pišeš. Pozdrav od srca.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Pinterest

Ostavi komentar

Your email address will not be published.