U POVERENJU

Imam panične napade

it  | 

Mislim da imam strah od nepoznatog i da sam anksiozna, kad god se dešava nešto novo, ja imam nelagodnost koja kao da kreće iz stomaka, onda krenu da mi se tresu noge i bude mi loše neko vreme.
Najbolja drugarica slavi rođendan i pravi žurku, kad god je nešto tako u pitanju, ja se trudim da izbegnem, jer se plašim da ću opet imati panični napad. Biće mnogo nepoznatih ljudi, više dečaka, nego devojčica, zbog čega mi je još gore. Inače, imam 17 godina i nikad nisam imala dečka baš zbog toga što se plašim svega novog. Ne znam kako da se borim s ovim, mislila sam da sam bolje, ali mi se dešava sve češće. Najradije bih pobegla od svega. Pomozite

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, izbegavanje je najveći neprijatelj samopouzdanja, jer samo održava strah koji imaš. Zapitaj se šta je najgore što može da se desi kad se „dešava nešto novo”. To što ti se tresu noge? Sigurno nećeš pasti. Pa i ako padneš, ustaćeš. Ko god da vidi, može da se nasmeje i iste sekunde zaboravi. Pa šta? Šta znači „bude mi loše”? Čini se kao da razvijaš strah od straha, tj. kao da te više brine da li će neko videti kako se manifestuje tvoja nelagodnost. Pa šta i ako vidi? Ono što treba da prihvatiš jeste da svi imaju tremu pred većom grupom ljudi, bilo da treba da pričaju, bilo samo da se pojave u gomili. Neko drhti, neko crveni, zamuckuje, spušta glavu, cupka s noge na nogu, vrti kosu, ili puši i pije da bi prikrio napetost i nesigurnost, pa pravi gluposti i budalu od sebe. Svako se bavi svojim malim neurozama, toliko da i ne primećuje to kako se ti nosiš s tim.
Panični napad nije problem, on je simptom koji služi da prikrije pravi problem. Umesto da rešiš to, ti se baviš paničnim napadom, koji će nestati kad shvatiš šta te zapravo muči. Izgleda da te najviše brine šta ćeš ako ti priđe neko od mladića. Da li imaš racionalan odgovor na to? Kako se osećaš u vezi s mogućnošću da razgovaraš sa nekim momkom, zagrlite se, poljubite? Znaj da to ne mora da se odigra u javnosti. Postoji više načina kako da to odložiš za prikladniju priliku. Razmenite brojeve telefona, dopisujte se sve dok ne prođe nelagodnost i naknadno dogovorite susret. Ne moraš da se poljubiš s njim ni tada. Viđajte se i razgovarajte sve dok ne nestane strah. Verovatno te brine šta ako se kontakt ne nastavi zbog njegove nestrpljivosti. I ne mora, nije vredan toga. Biće još prilika. Kad misliš da ti je do nečega mnogo stalo, zapitaj se da li će biti tako i za 5 godina. Neće. Prema tome, otpusti brige, većina se uopšte ne isplati.
Shvati da ništa ne mora da se desi, niti treba da bude savršeno. Ne postoji univerzalan zakon koji uređuje međuljudske odnose. Niko nema kristalnu kuglu, niti može da predvidi događaje, neće se desiti ništa loše ako nemaš kontrolu nad svim stvarima. To je nemoguće, zaboravi na to i nemoj da propustiš žurku. Razmišljaj praktično: kakav poklon ćeš prirediti drugarici, šta ćeš da obučeš, kako ćeš da se našminkaš. Poveži se oko priprema s ostalim drugaricama i zabavite se. Na samoj žurki budi s njih nekoliko, pričajte, igajte i ne obraćaj pažnju na gomilu. Videćeš da će nestati neprijatna osećanja sama od sebe.
Ako je tvoj strah ipak prejak i ne možeš da ga prevaziđeš sama, ne sili se i ne preplavljuj se osećanjima, dobićeš kontraefekat, već potraži pomoć psihologa. Srećno i veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.