U POVERENJU

Imam strije i celulit i želim da krenem u teretanu

it  | 

Zdravo! Imam 15 godina i želim da Vas pitam kada je pravo vreme za odlazak u teretanu. Nisam debela, vitka sam i visoka, ali imam mnogo celulita i to me mnogo nervira. Kada je pravo vreme početi da radiš na svom izgledu? Samo da dodam, zaboravila sam, imam i dosta strija, pogotovo na zadnjici, pa me zanima kako mogu da de rešim toga. Hvala još jednom!

inteen: Draga čitateljko, upravo je sada pravo vreme za teretanu i rad na svom izgledu, jer si osetila potrebu za tim. Ako to sebi možeš da priuštiš, dogovori se sa mamom i tatom i samo napred. Treba ti fizička aktivnost, što je sasvim u redu: uticaće pozitivno na tvoje psihičko i fizičko zdravlje, zategnućeš se i poboljšati svoj izgled. Mi ljudi smo dualna bića, bića duha i tela i jedno bez drugog ne može. O tome govori i stara poslovica “U zdravom telu, zdrav duh”.
Ono što moram da ti kažem je da je svako od nas priča za sebe. Svi imamo neke prednosti, ali i nedostatke i vrlo često kada smo nezadovoljni nečim iznutra, to prebacujemo na spoljašnji plan. Često je lakše nositi se sa spoljašnjim nedostacima, nego sa unutrašnjim i pogledati se u spoljašnje ogledalo, nego u unutrašnje. Kažeš da imaš celulit i strije, a ja ti kažem da retko ko nema. Čak i devojčice ih imaju. Strije mogu biti posledica naglog rasta ili promena kilaže (gubljenja i dobijanja na težini), kao što celulit može da bude posledica nedovoljnog unošenja vode u organizam i preteranog korišćenja brze hrane koja sadrži dosta prostih ugljenih hidrata i šećera.
Sve ovo možeš da središ sama u dogovoru sa roditeljima, ili trenerom i lekarom, ako odlučiš da svoju ishranu dovedeš u red. Obično na svoj izgled pojačano paze osobe koje se bave poslom koji to zahteva, kao što je manekenstvo, fitness, gimnastika. Sa druge strane, mi koji se bavimo drugim stvarima, ali imamo i pokoji hobi, naučimo kroz život da sebe volimo takve kakvi smo. Jer kada zavolimo sebe, prestanemo i da primećujemo te sitne nedostatke koje imaju i oni za koje mislimo da su savršeni. Manekenke često imaju neprirodan izgladneli look, što nije privlačno, ili nepravilne crte lica, pa za neke od najuspešnijih ne bismo mogli da kažemo ni da su lepe. Fitness kraljice umeju da budu prenabildovane bez ženskih proporcija, gimnastičarke isto tako. Dakle, važno je da zavoliš i voliš sebe takvu kakva si, udovoljavaš sebi i trudiš se da ne preteruješ ni u čemu kada je hrana u pitanju. Znači, preterivanje se ne preporučuje, osim kada je reč o negovanju i voljenju sebe (ne na štetu drugih). Takođe, pij dosta vode (između 54 i 63 kg traži 1,5 do 2 litre vode dnevno). Mogu ti pomoći i naši tekstovi Shvatila sam da je fizička aktivnost važna ali me sestra obeshrabruje u tome i Imam strije na grudima i to mi srozava samopouzdanje. Mnogo sreće!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.