FUN4U

Izložba Đorđe Stanojević

it  | 

Izložba Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju otvorena je 12. januara u Istorijskom muzeju Srbije i predstavlja savremeni multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem 160. godišnjice rođenja slavnog naučnika.
Postavka obuhvata muzealije u posebnom fondu prikupljane tokom više decenija: lične predmete Đorđa Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.
Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji s Nikolom Teslom, upozna s prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame.
Posebnu atraktivnost i postavki daju specijalno kreirane projekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka.
Izložba je otvorena do kraja septembra 2018, a tokom trajanja biće organizovan kviz koji će pobednicima doneti nagradu u vidu portreta urađenog na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa.

Foto: Instagram

Ostavi komentar

Your email address will not be published.