U POVERENJU

Kako se ponašati prvi put u izlasku?

it  | 

Šta raditi prvi put u kafiću (izlasku) sa prijateljima, kako se ponašati i kako da ti ne bude neugodno prema konobarima i ljudima oko tebe? Uzrast sam osnovne škole.

inteen: Draga čitateljko, kada izlaziš, posebno prvi put, najvažnije je da budeš u dobrom društvu, sa drugarima koji su ti bliski, jer ćeš se tako osećati prijatnije, pa je veća verovatnoća da ćeš se lepo provesti. Znači da prvenstveno treba da znaš s kim ćeš izaći. S obzirom na to da si tako mlada, sigurno ćete ići u kafić u koji dolaze tvoji vršnjaci, te nema razloga da brineš, pošto su i oni novi u tome. Prethodno ćete, ukoliko je neophodno, rezervisati sto ili ćete, kada stignete, zauzeti mesto koje bude slobodno.
Pošto će najverovatnije biti gužva, vrlo brzo ćeš se opustiti. Videćeš kako se drugi ponašaju, oni iz tvog društva, ali i naokolo. Znaj da među njima ima onih koji su u istoj frci kao i ti i biće ti lakše. Budi uljudna prema konobarima, sa smeškom naruči sok i zahvali se kad ti ga donesu. Razgovaraj sa svojom ekipicom, ako puste pesmu koju voliš, to će dodatno doprineti dobrom raspoloženju i popuštanju nervoze, koja će u početku biti prisutna. Nakon što budeš shvatila da tu nema ništa strašno i niko te ne skenira, postepeno ćeš se osećati sve lagodnije. Budi otvorena za nova poznanstva, ali nemoj da se zalećeš. Ukoliko ti se neko dopadne, možeš mu uputiti osmeh i sačekati da vidiš kako će on nastupiti. Nemoj da budeš namrgođena, zrači pozitivno. Dobrim raspoloženjem prikrićeš činjenicu da baš i ne znaš šta te je snašlo.
Ne znam koliko ti je godina, ali za neke večernje izlaske zaista nije vreme pre osmog razreda. Roditeljima treba da kažeš gde ideš jer je vrlo bitno da oni znaju gde si i sa kim. Poštuj vreme do kog smeš da ostaneš napolju i uvek uz sebe imaj mobilni telefon kako bi mogla da ih pozoveš ako ti zatrebaju, ali i da oni mogu da te dobiju u svakom trenutku. Odazivaj se na njihove pozive. Isto tako, na taj način, bićeš u kontaktu i sa drugovima i drugaricama za slučaj da se međusobno izgubite. Obavezno se vrati kući u vreme koje su odredili tvoji mama i tata, jer tako pokazuješ da si odgovorna osoba i poštuješ dogovor, pa će ti lakše dozvoliti da ponovo izađeš. Nemoj mnogo da razmišljaš, već se doteraj primereno svom uzrastu (umereno i sa stilom), udahni duboko, nabaci osmeh i pravac kafić. Držim pesnice i želim ti odličan provod. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog
Foto: Pinterest

Ostavi komentar

Your email address will not be published.