TVOJ ŽIVOT

Koristiš li tampone?

it  | 

Već neko vreme imaš menstruaciju i želiš da se informišeš o tamponima. Pošto je za većinu devojčica to gotovo tabu tema o kojoj retko pričaju među sobom, pa čak i sa roditeljima, mi ćemo dati odgovore na nekoliko najčešćih pitanja.

broj 1 Mogu li da ih upotrebljavam iako sam još nevina?
Da, slobodno. Bitno je samo da odabereš odgovarajuću veličini kako se ne bi povredila (najbolji su oni sa oznakom „mini“). U nekim situacijama tamponi su zaista praktičniji. S njima možeš da ideš na plažu ili bazen, zgodniji su ukoliko putuješ ili, recimo, želiš da obučeš uzane farmerke.

broj 2 Kako da stavim tampon?
Pri stavljanju tampona najbitnija je HIGIJENA. Obavezno operi ruke i opusti se. Pročitaj uputstvo za upotrebu. Skini zaštitnu foliju. Pre nego što počneš, trebalo bi da znaš gde ti je vagina, jer će te osećaj voditi napred (ukoliko nisi sigurna, možeš se opredeliti za tampon sa aplikatorom). Pazi da ne pokidaš končić. on će ti biti potreban kasnije. Česta greška je postavljanje tampona pravo naviše, a treba da ga blago ukosiš, ciljajući prema donjem delu leđa. Budi pažljiva. Guraj tampon u vaginu dok više ne možeš da ga osetiš. To znači da je na svom mestu.

broj 3 Da li je stavljanje tampona neprijatno?
Za većinu devojčica to u početku nije prijatno. Može čak pomalo i da boli. Kasnije, kad se navikneš, nećeš osećati nelagodu. Prvi pokušaji donose najviše muke. Sigurno ćeš biti i pomalo nervozna. A zbog toga mišići postaju napeti, što opet otežava posao. Udahni duboko nekoliko puta i potrudi se da se opustiš. Nakon toga će biti lakše.

broj 4 Koliko često ih je neophodno menjati?
Tamponi se menjaju na četiri do šest sati. Ukoliko je krvarenje obilnije, mogu se zameniti i ranije. Vade se uz pomoć končića koji je čvrsto prikačen za njega.

broj 5 Šta ako končić pukne?
Vrlo je mala verovatnoća da se to desi. U tom slučaju, pri vađenju tampona može ti pomoći neko blizak ili ćeš, ako ne nađeš drugo rešenje, morati da se obratiš ginekologu. Međutim, to se veoma, veoma retko dešava (čitaj, skoro nikad).

Ukoliko želiš s nama da podeliš svoja iskustva na ovu temu ili imaš pitanja, piši nam!

Foto: Bigstock

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.