U POVERENJU

Moja BFF me vređe i spušta pred svima

it  | 

Dragi inteen, imam jednu drugaricu sa kojom sam najbolja od prvog osnovne… inč sad sam 1. srednje… i u poslednje vreme je jako čudna… kada smo same, prema meni se ponaša normalno… mislim bar ponekad… ali kada su tu naše ostale drugarice, stalno me spušta… i ponaša se kao da sam najgluplja i najgora i stalno me zeza za to što još uvek nisam imala dečka… a ja samo neću da budem sa nekim tako bez veze pa da zažalim… ali ona to ne razume, očigledno… htela sam da se odvojim od nje neko vreme, ali sam onda shvatila da ona nema nijednu više drugaricu sem mene… mislim, ni sa kim se ne druži dok ja nekog ne pozovem… a u stvari te “naše” drugarice nisu i njene već moje… i moje pitanje je da li da prestanem da se družim sa njom ili da ostanemo “prijateljice”… ne znam šta da radim… treba mi Vaš savet…a jako me je povredila… Hvala unapred. ❤

inteen: Draga tinejdžerko, prijateljstva se ponekad usijaju i potrebno im je hlađenje. Emocije toliko narastu da ne možemo jasno da vidimo stvari. Tada je potrebno malo se odaljiti i razmisliti. Da li je OK družiti se sa nekim po svaku cenu, pa i da se ne osećamo dobro kad smo sa tom osobom? Da li je OK družiti se iz sažaljenja i ako taj neko ne zna da ceni našu pažnju i trud? To je na tebi da proceniš. Imaš svoj stav i, koliko vidim, nisi se pokolebala. Iako te tvoja najbolja drugarica kritikuje, uspevaš da budeš iznad situacije, sagledaš realnost i okolnosti.
Pošto trenutke nasamo sa njom i dalje ceniš, koliko čitam, predlažem ti da ih iskoristiš. Pokušaj da joj se tokom tih momenata približiš i vidiš o čemu je zapravo reč, čime je toliko nezadovoljna. Nekada su ljudi nezadovoljni sami sobom, a toga nisu svesni. Nekada mogu biti takvi zbog nečeg što se desilo, a teško im je i nelagodno da to podele sa drugima. Uzrok može biti dečko, roditelji, škola ili nešto četvrto. I treba im vremena da to što se sa njima dešava spoznaju i obrade. Zato budi hrabra i pitaj. Ako naiđeš na otpor, drskost i neprijatne emocije i ponašanje (ljutnja, bes, zavist, bezobrazluk), znaš šta ti je činiti. Iskuliraj je i ignoriši neko vreme. Pusti je, kako kažu. Ukolikoje to pravo prijateljstvo, sama će ti se vratiti, kada se za to u njoj samoj i oko nje steknu uslovi. Mnogo pozdrava!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.