U POVERENJU

Mojoj sestri od strica su važniji njena drugarica i dečko nego ja

it  | 

Imam 13 godina i nekoliko puta sam vam pisala i jako ste mi pomogli, pa se nadam da možete i sada. Mojoj sestri od strica za koju sam jako vezana je važnija njena drugarica i njen dečko. Ja sam joj nekoliko puta rekla da ne odbacuje mn i našu braću jer smo mi porodica a ona joj je samo drugarica, ali ona mi uvek kaže da sam ljubomorna na njih i da sam dosadna. Njoj je dosadna sestra koja kad ona nešto napravi preuzme krivicu, sestra koja ju je branila i koja se zauzela za nju. Ona sa njima puši cigare i kad treba neko da ih čuva da ih roditelji ne vide tad sam dobra i plus na sve to ona mene stalno udara, štipa i čačka bez ikakvog razloga i ja njoj ne smem jednom u životu da udarim šamar? Posvađale smo se skoro baš zbog toga pa bi ja htela da znam… Da li ja da se pomirim sa takvom sestrom ili ne. Hvala unapred.

inteen: Draga tinejdžerko, sa familijom treba da budemo u korektnim odnosima, koliko to mogućnosti dozvoljavaju. Neko od njih nam može postati bliska osoba, ako između nas postoji obostrano poštovanje i uživamo u zajedničkom druženju.
Međutim, način na koji se tvoja rođaka ponaša ne ukazuje na poštovanje s njene strane. Zove te kad joj trebaš, a kad ima društvo, ne javlja se. Isto tako, ne treba da preuzimaš odgovornost onda kada je odgovoran neko drugi. To se zove spasavanje i onaj ko je spasilac uvek nagrabusi.
Iz tvog posta deluje da se njen odnos prema tebi sastoji od iskorišćavanja, udaranja, štipanja… Ti za nju podmećeš leđa, a uzvraćaš joj jedino kad ti baš prekipi. Ako se sa sestrom od strica trenutno ne osećaš prijatno, udalji se od nje bar na neko vreme pa ćeš videti kako će ona reagovati. Prethodno možeš da porazgovaraš sa njom i pokušaš da joj objasniš šta te sve muči, kao i da joj kažeš da ti je stalo do nje i da ne bi volela da se udaljite. Ukoliko ništa od toga ne upali, moj ti je savet da nađeš bolje društvo, takvo da se uzajamno uvažavate, bez manipulacije, spasavanja i iskorišćavanja i to ti najiskrenije želim.

Piše: Ana Slavković, psiholog (www.mirnakuca.com)
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.