TVOJ ŽIVOT

Oprezno sa pilulama za odlaganje menstruacije

it  | 

Tempiranje ciklusa postalo je relativno uobičajanena pojava. Neke od vas možda su se već susrele sa tim, jer devojke to najčešće rade tokom letnjih meseci zbog putovanja na more. A da li je to opasno? Pa, za većinu žena nije, ali se sa tim ne treba igrati i svakako je poželjno da pre svega porazgovaraš sa ginekologom, posebno zbog toga što najlakši i najbolji način da se odlaganje menstruacije sprovede u delo uključuje kontraceptivne pilule ili tablete koje sadrže hormone. U tom smislu, to ne bi trebalo da bude redovna praksa, nego da se primenjuje isključivo u hitnim situacijama.
Ako uzmeš lek koji ti ne odgovara ili ga koristiš nepravilno, ipak mogu da se jave problemi, pa je konsultacija sa lekarom najsigurniji način da se izbegnu neprijatnosti. Ukoliko se pridržavaš njegovih saveta, posledica toga može biti samo poremećaj menstrualnog ciklusa. Mesečnica ti može doći ranije ili kasniti, a može se javiti i tačkasto krvarenja. Nakon određenog vremena, sve bi trebalo da se vrati u normalu.

 pills GIF
Onim devojkama koje već koriste kontraceptivne pilule preporučuje se da njih upotrebe i za odlaganje menstruacije i to tako što će nakon što uzmu poslednju tabletu iz jedne kutijice nastaviti da piju tabletice iz novog pakovanja. Jedna mogućnost je da se prekine po povratku sa puta,  a druga da se obe kutije popiju kontinuirano. Ta odluka se donosi u dogovoru sa doktorom. A kao što je već rečeno, moguća je pojava blagog ili tačkastog krvarenja koje ne predstavlja ništa opasno.
Osim toga, mogu se uzeti i hormonske tablete koje nisu kontraceptivi (Primolut Nor, Orgametril) i to najmanje tri dana pre nego što se očekuje nastupanje menstruacije, dva puta na dan, onoliko dugo koliko želiš da nemaš menstruaciju (nikako duže od 2 nedelje). One ne štite od neželjene trudnoće, pa ukoliko dođe do seksualnog odnosa, treba upotrebiti druga kontraceptivna sredstva koja nisu hormonska.
U svakom slučaju, NAJVAŽNIJE je da se pre preduzimanja bilo kakvih koraka svi detalji na tu temu obrade sa ginekologom!

Foto: Pixabay, Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.