TVOJ ŽIVOT

OVO TI NIKO NIJE REKAO O PRVOJ POSETI GINEKOLOGU

it  | 

Znamo da to nije najbolji način da provedeš popodne, ali to je nešto što jednog dana moraš da uradiš. Evo nekoliko važnih činjenica kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja.

1. MOŽDA JE BOLJE DA NE IDEŠ KOD MAMINOG LEKARA

prva poseta ginekologu, zdravlje (3)
Iako ponekad nije loše da se posavetuješ sa mamom i pođeš kod njenog ginekologa jer je provereno dobar, možda je ipak bolja opcija da posetiš lekara koji pre svega ima posla sa adolescentima. U tome ti mogu pomoći i drugarice koje su imale tu čast. Manja je verovatnoća da će te on/ona osuđivati pošto već radi sa devojčicama tvog uzrasta, nego neki stručnjak iz prošlog veka (recimo, vršnjak tvojih roditelja). Dakle, uloži taj dodatni trud i pronađi teen-friendly docu koji će biti spreman da čuje sve tvoje problem, dileme i pitanja, bez čuđenja i osude. Ipak tinejdžerkama treba drugačija vrsta konsultacije, tako da ti treba apdejtovan doktor.

2. DOĐI BAR 15 MINUTA RANIJE

Time Is Money Claire Coder GIF by Girl Starter
Ukoliko budeš žurila, srce će ti kucati ubrzano, bićeš sva znojava, disaćeš kao na škrge, a to će pojačati osećaj neprijatnosti, pa će ti u glavu navreti krv i sve one misli kojih se plašiš: šta će me pitati?, hoće li me prekorevati?, da li će boleti?, upomoooooć!. Zato dođi malo ranije, udahni duboko, sedi i sačekaj svoj red. Možda će te čak zamoliti i da popuniš neki upitnik.

3. PRIPREMI SE NA NEZGODNA PITANJA

Nemoj da se začudiš ukoliko ginekolog izgovori nešto kao: “Upražnjavaš li oralni seks?”. I budi spremna da odgovaraš iskreno.

4. TAJ ZASTRAŠUJUĆI PREGLED VEROVATNO TI I NEĆE TREBATI

Season 1 GIF
Prvi pregled kod ginekologa, koji bi trebalo uraditi nakon što dobiješ prvu mentruaciju, obuhvata mnogo priče i malo gledanja i to uglavnom izvana, kako bi lekar utvrdio da je sve u najboljem redu.

5. UKOLIKO IPAK MORA DA ZAVIRI MALO BOLJE, OPUSTI SE

Imaš li bilo kakve tegobe, poput čudnog sekreta ili bolova, ginekolog će možda odlučiti da napravi temeljniji pregled. U tom slučaju postoji varijanta da upotrebi instrument koji se naziva spekulum da bi nežno otvorio tvoju vaginu. Međutim, postoji i drugi način da se to obavi. Pročitaj naš tekst Kako ginekolog pregleda nevinu devojku? da bi bila svesna šta te čeka. Sam pregled ne traje skoro ni minut. Jeste malo neprijatan, ali ne boli. Devojke koje koriste tampone imaće veoma sličnu senzaciju.

6. NE TREBA TI DOZVOLA RODITELJA DA POSETIŠ GINEKOLOGA

zdravlje, prva poseta ginekologu, dozvola roditelja
Sve o čemu budeš razgovarala sa ginekologom strogo je poverljivo. Jedino ukoliko on/ona posumnja da se suočavaš sa određenom traumom, povredićeš samu sebe ili nekog drugog, dužan je da o tome obavesti tvoje roditelje.

7. BOLJE JE DA SAČEKAŠ DA TI PROĐE MENSTRUACIJA

Istina, to za ginekologe nije ništa novo, ali da bi pregled mogao da se obavi kako valja, prikladnije je da ideš nakon menstruacije. Osim ukoliko nije nešto hitno.

8. NE, NE MORAŠ DA SE BRIJEŠ

prva poseta ginekologu, brijanje

Verovatno si se zapitala da li će to biti neophodno. Ali, ginekolozi su navikli na stidne dlačice i baš ih briga. Važno je da si čista i uredna.

9. DOKTOR ĆE TE PITATI DA LI SI SEKSUALNO AKTIVNA

Pod terminom “seksualno aktivna” ne mora podrazumevati samo to da si spavala sa dečkom. Veoma je bitno da budeš otvorena o svemu što radiš: maženje, dodirivanje intimnih delova, oralni seks i sve ostalo. Zapamti da nisi došla da ti sude, već si sa stručnom osobom kojoj treba da veruješ i čiji je cilj da budeš zdrava i bezbedna. Ako je neophodno, treba da obaviš i testiranje na polno prenosive bolesti, zbog sadašnjeg ili nekog budućeg dečka, i zbog sebe. One se ne prenose samo penetracijom. Sve što možeš da dobiješ u ustima, anusu ili kontaktom koža-koža, možeš dobiti i u vagini.

10. HPV VAKCINA

hpv vakcina, zdravlje, prvi put kod ginekologa

Raspitaj si o vakcini protiv HPV virusa. Reč je doslovno o vakcini protv kancera. Ona štiti od humanog papiloma virusa koji je izazivač raka grlića materice. Dakle, ona spašava život.

11. GINEKOLOG TE MOŽE OSLOBODITI I AKNI I VIŠKA KILOGRAMA…

akne, prvi put kod ginekologa, zdravlje

Preterana maljavost, gojenje, akne mogu biti prouzrokovani hormonskim poremećajem koji je poznat kao sindrom policističnih jajnika. I, naravno, kada se otkrije može se lečiti.

12. SLEDEĆI PREGLED

Pre odlaska dogovori sa ginekologom kada bi trebalo da dođeš sledeći put: za 6 meseci ili godinu dana.

Foto: Pinterest, www.wikihow.com, giphy.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.