Veza mi je u krizi jer mom dečku smeta što mi se udvaraju drugi momci

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJAVeza mi je u krizi jer mom dečku smeta što mi se udvaraju drugi momci
Anonymus postavljeno 07/10/2017

Zdravo, moj dečko ima 18, a ja 16 godina. Bili smo zajedno ceo letnji raspust, nismo se toliko viđali, ali smo ipak uspeli da održimo vezu. Sada, kad smo krenuli u školu, ja sam očekivala da će sve da bude mnogo bolje, da ćemo da se viđamo češće i da će veza biti bolja. Međutim, nije tako, ne viđamo se toliko, od septembra smo raskidali nekoliko puta, svađe su sve češće i to zbog gluposti i nekih sitnica. Rekao mi je da mi više toliko ne veruje i da će biti oprezniji, zato što mi se “udvara” još par njih koje on poznaje, ali mene ne zanima niko drugi sem njega. Šta sada da radim, da li treba da ostanem sa njim, uprkos svemu što se dešava, ili da raskinem? Hvala unapred, divni ste. Dosta mi pomažete dok čitam vaše odgovore…. :)

inteen: Draga tinejdžerko, ljubav je složeno osećanje koje može biti trenutno, ali može značiti i trajan emocionalni odnos. Kada je trenutno osećanje, ona se doživljava kao nežnost, radost i ushićenost zbog blizine voljene osobe. A ukoliko preraste u trajan emocionalni odnos, onda znači zaokupljenost voljenom osobom, zainteresovanost za njenu ličnost i njene potrebe, brigu za njenu sreću i želju za bliskošću. Tebi je, kao što kažeš, vrlo stalo do ovog dečka, i čini mi se da nas pitaš kako da trenutno osećanje ljubavi među vama preraste u trajan emocionalni koji će biti obostran.
Ti si osvestila da želiš da budeš sa njim, ne sa drugima koji ti se udvaraju, pa evo šta bi mogla da preduzmeš kako bi ispitala teren i videla da li tvoj momak stoji na istim pozicijama kao ti. Za ovo će biti potrebno da imaš petlju, odnosno da budeš hrabra i ozbiljno i smireno popričaš sa njim. Budi otvorena i reci mu kakva su tvoja osećanja prema njemu, a zatim ga pitaj kako on vidi vašu vezu i da li su ta prebacivanja sa njegove strane samo sitni izgovori, jer ne može otvoreno da ti kaže da se ohladio. Sa druge strane, postoji mogućnost da je nesiguran u vašu ljubav jer mu ne pokazuješ dovoljno pažnje. Probaj to malo da istražiš. Pitaj ga kako on zamišlja ljubavni odnos i kako bi voleo da vaša veza izgleda, želi li možda da bude dublja. Naravno, dok budeš planirala razgovor sa njim i sama razmisli o svemu i zapitaj se šta bi ti volela ako biste vas dvoje potrajali. Mladalački period u kome se ti i tvoj dečko nalazite je divan, ali i turbulentan, promenljiv i treba mnogo snalažljivosti da bi se odnosi održali i bili stabilni, što prijateljski, što ljubavni. Međutim, kada dođe do krize u ljubavi, iskren razgovor je najdelotvorniji. Ako zaključiš da njegova osećanja nisu ista kao tvoja i da on nema nameru da nastavlja, tada ćeš znati na čemu si, te da je raskid u ovom trenutku neminovnost. U suprotnom, ako sa obe strane ima pozitivnih emocija i želje da se veza nastavi, ostaje vam da se zajedničkim snagama potrudite da opstanete.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

 

Your Answer