Da li će da mi škodi što sam se jednom pri masturbaciji zanela?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJADa li će da mi škodi što sam se jednom pri masturbaciji zanela?
Anonymus postavljeno 01/12/2017

Dragi inteen, pre svega bih htela da kažem da ste mi mnogo pomogli i da je ovo nešto mnogo pametno… Ko god da se setio da napravi ovaj inteen, sve čestitke… Ja sam nevina imam, 15 god. Masturbiram svaki 2. dan i jedanput sam se malo zanela i gurnula sam 2 prsta u vaginu… Da li će to da mi škodi? Da li bi trebalo da budem zabrinuta? Ovo me muči već dugo… Inače, posle toga nije bilo nikakve krvi… ništa… Pretpostavljam da himen nisam ni imala, ali ne znam kako.

inteen: Draga čitateljko, drago nam je da su ti sadržaji koje objavljujemo korisni, pomažu ti i hvala ti na čestitkama. Masturbacija je u tvom uzrastu normalna pojava. Pubertet i tinejdžersko doba su periodi velikih promena, fizičkih, hormonskih i psihičkih. Nagoni su probuđeni i treba ih kanalisati i isprazniti. Jedan od načina pražnjenja je i masturbacija. Ona nije štetna, ali ako je prečesta onda se nameće pitanje da li je to način da se osoba smiri i umiri i pitamo se da li su toj osobi dostupni i drugi načini da postigne spokojstvo i unutrašnji mir.
Ne mislim da je štetno to što si uradila, a ne verujem ni da si oštetila himen. On je vrlo fleksibilan i, kao što već verovatno znaš, kod svake devojke je drugačijeg oblika i na drugačijem mestu. Kod nekih devojaka on može biti vrlo tanka i nepravilna opna od tkiva koja se nalazi duboko u vagini i do koje je nemoguće doći prstima, a određeni procenat žena se, pak, rodi bez njega. Izgleda da tvoja zabrinutost ne potiče samo i najviše od toga što si uradila tokom samozadovoljavanja. Čini mi se da ti u svom pismu želiš da nas pitaš i da li je OK što masturbiraš tako često i da li je moguće da ovu aktivnost zameniš nekom drugom. Ono što mogu i moram da ti kažem je da je to moguće. Da li si ti neko ko izlazi i druži se? Imaš li krug drugara u kojem se krećeš i neku dodatnu aktivnost pored škole? Vrlo je važno i lepo da upoznaješ svoje telo, ali je isto tako važno i da upoznaješ svoj psihički aparat i sebe u različitim socijalnim situacijama. Dobro bi bilo da saznaš kakva si u komunikaciji sa devojkama, svojim vršnjakinjama i da li možeš i smeš da im se poveravaš. Isto tako, dobro bi bilo da ispitaš kakva si u komunikaciji sa mladićima i da li ti je to teže. Mnogo vode treba da proteče dok ne stupiš u seksualne odnose sa nekim. To treba da bude neko koga dobro poznaješ i u koga imaš poverenja, neko ko ti je dokazao da možeš da mu veruješ i na njega se osloniš. Međutim, najpre treba sebe da upoznaš u emotivnom i socijalnom smislu i vidiš i shvatiš kako sa različitim situacijama izlaziš na kraj.
Što se tiče zamene aktivnosti, ono što ti predlažem je da nađeš hobi, kako bi skrenula misli sa masturbacije i hvatanja prilika za to. Razmisli u čemu si dobra, šta voliš i u čemu uživaš. To mogu da budu razne stvari: horsko pevanje, istraživačke grupe, ples, crtanje. Nisi nam mnogo toga rekla o sebi, pa mogu samo da nagađam. Možda bi ti legla neka dramska sekcija ili kreativno pisanje.
Mladi ljudi imaju mnogo energije i to je prelepo i pohvalno i vrlo je važno kako će ta energija biti utrošena, da li će osoba biti prazna ili ispunjena tokom tog trošenja energije, da li će se vrteti u krug ili stvarati nešto novo. Period u kome si najbolje je vreme da počneš da upoznaješ sebe, svoje sposobnosti i talente, a sebi možeš da se posvetiš ne samo kroz telesni užitak, već i kroz nove hobije i nova druženja. U svakom slučaju, nema razloga za zabrinutost. Pročitaj naše tekstove Šta je himen?, Može li ženska osoba da bude rođena bez himena (devičnjaka)? i Da li je svakodnevno masturbiranje OK?. Čuvaj se i sve najbolje. Želim ti mnogo sreće!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

1 Answers
Milica. odgovoreno 1 week ago

Pa pazi, ne mora odmah da znači da nemaš himen. On sam po sebi ima jednu rupu kroz koju u toku ciklusa teče krv. Možda nisi ni došla do himena, možda i jesi ali ono, ništa se nije desilo. Da bi ‘izgubila nevinost’ potrebno je da se himen raširi. No drama, please.

Your Answer