Možete li da mi objasnite nepoznate pojmove u seksu?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJAMožete li da mi objasnite nepoznate pojmove u seksu?
Anonymus postavljeno 01/12/2017

Da li možete da mi objasnite šta je suvi seks, peting. Za ova dva sam čula, ali ne znam šta je to? I ukoliko ih ima još da ih navedete i objasnite. Znam za vaginalni, oralni i analni, ali svi drugi pojmovi su mi nepoznati i ne znam ni koga bih mogla da pitam da mi ih objasni, kaže šta su. Hvala!

inteen: Draga čitateljko, kada se priča o seksu, najčešće se misli na penetrativni seks, ređe na oralni ili analni. Ono što se još manje pominje, mada zvanično i ne spada u seks, jeste peting. Ipak, s petingom sve počinje. Veoma mladi parovi, koji se još uvek ne upuštaju u intimne odnose, uživaju u petingu. Neki parovi kasnije zaborave na peting, što je neopravdano jer i on može da pruži veliko zadovoljstvo, a ponekad čak i veću intimu nego sam seks.
U peting spadaju najrazličitiji dodiri i maženja, skoro sve osim samog penetrativnog seksa. On obuhvata i međusobno dodirivanje i draženje intimnih organa, “trljanje” tela jednog partnera o telo drugog i nije neobično da se završi orgazmom. Ima i odraslih parova koji praktikuju peting i tako zadovoljavaju seksualnu želju. To može biti zato što oba partnera imaju preveliki strah od polno prenosivih bolesti ili zato što žena ne može da doživi orgazam penetrativnim seksom.
Za peting se kaže da je imitacija seksualnog odnosa, pošto prilikom njega ne dolazi do penetracije. Zbog toga predstavlja znatno manji rizik za trudnoću ili prenošenje polnih bolesti nego kad je pravi odnos u pitanju, iako opasnost postoji. Tokom petinga su i momak i devojka obično sasvim ili delimično obučena i do kontakta između genitalija dolazi preko odeće. On se još naziva i suvim seksom jer tokom njega nema razmene telesnih tečnosti. Bez obzira na to, ipak može doći do prenosa nekih polnih bolesti (recimo, herpes se prenosi kontaktom kože s kožom). Dakle, peting nije u potpunosti siguran, ali je, kao što sam već rekla, mogućnost trudnoće i prenošenja polnih bolesti manja.
Partnerima može da se dogodi da se zanesu prilikom petinga, pa da dođe do pravog polnog odnosa, a možda za to nisu spremni (ili jedno od njih dvoje). Zato morate jasno postaviti granice i dati do znanja partneru da ih mora poštovati. Seks se, u suprotnom, može jednostavno desiti, a tada će postojati mnogo veće šanse za kasnije kajanje, trudnoću, infekcije…
Drugi pojam o kome nije bilo reči je nekinga. I on uključuje dodirivanje i maženje, ali se to svodi samo na delove lica i grudi, nema dodirivanja polnih organa. Neking je takođe prijatan, međutim, za razliku od petinga, veoma retko završava orgazmom. Za njega bismo mogli reći da je svedeni peting. No, on veoma doprinosi razvijanju bliskosti i ljubavi među partnerima.
Već smo pisali o tome šta je to oralni, a šta analni seks, a interesantan ti može biti i tekst o masturbaciji. Nadam se da sam pomogla. Imaš li još nekih nedoumica, slobodno nam piši. Pozdrav!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

Your Answer