Imam 15 godina, a moj dečko 18 i ne znam da li da imam seks s njim

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJAImam 15 godina, a moj dečko 18 i ne znam da li da imam seks s njim
Daniela Staff postavljeno 05/12/2017

Imam 15 godina. Na leto punim 16. Moj dečko ima 18 godina i ja sam mu prva devojka. Kada je ispravno da stupim u seksualne odnose sa njim? Nemam nikoga drugog da pitam. Roditelji su mi mnogo strogi i ne znam kako bi oni reagovali da njihova mala devojčica nije više nevina… Takođe sa dečkom pričam o svemu i mnogo se volimo. Imam poverenja u njega i on mi je ujedno i najbolji prijatelj. Zajedno smo pola godine. Ne prisiljava me ni na šta, ali ja želim da znam da li mi je prerano da sa 15-16 godina imam seks… ??? Bila bih zahvalna ako bi mi odgovorili, potrebna mi je pomoć.

inteen: Draga čitateljko, još si veoma mlada da bi stupila u seksualne odnose. Tvoj dečko je svestan tvojih godina i trebalo bi da sačeka trenutak kada ti budeš spremna. Kako kažeš, on te ni na šta ne prisiljava i tako treba i da ostane. Lepo je što imaš poverenja u njega i momak ti je i najbolji prijatelj, jer je to pokazatelj da će možda u budućnosti baš on biti taj sa kim ćeš prvi put spavati. Međutim, on zaista treba da bude strpljiv i poštuje tvoju odluku i stav. A ti nikako ne treba da radiš nešto što izistinski ne želiš i zbog čega bi kasnije mogla da se kaješ.
Idite postepeno, ljubite se, mazite i još više zbližavajte, pa ćeš videti kako se stvari odvijaju i šta ti prija, a šta ne. Svakako treba da prođe još vremena. Ne smeš podleći nikakvim pritiscima. Njegove godine nisu tvoja briga. Najvažnije je da ti taj prvi put ostane u lepom sećanju pošto je to preduslov da i kasnije uživaš u seksu. Moraš biti sigurna da je došao momenat za to i da pored sebe imaš pravu osobu. Što se tvog dečka tiče, čini se da je vredan tvoje ljubavi, ali to treba i da dokaže. Upravo se nalazite u situaciji koja će pokazati zaslužuje li on tvoje poverenje ili ne. Ta razlika u godinama, što i sama iz svega ovoga možeš da uvidiš, u vašem uzrastu nije zanemarljiva i prebrodićete je jedino ako su vaše emocije duboke, snažne i čiste i budete istrajni.
Imaj na umu da čak i kada jednog dana eventualno pristaneš na intimne odnose sa njim (ili bilo kim drugim), uvek možeš da se predomisliš. One sekunde kada osetiš da ti nešto ne odgovara, možeš sve da prekineš. NE znači NE i niko ne sme o to da se ogluši. Isto tako, pre svega treba dobro da se obavestiš o svim vidovima kontracepcije i odabereš onaj koji ti najviše leži. A svakako ne bi bilo loše ni da porazgovaraš sa roditeljima, možda prvenstveno sa mamom. Razumem da je stroga, ali treba da je zamoliš da ti razjasni neke stvari o seksu, ne zato što ćeš sutra spavati sa momkom, već da bi se informisala o svemu, popričala sa njom i pokušala da izgradiš dublji i iskreniji odnos. Jer, mama i tata su naša najveća podrška i dobro je da znaju kada njihovo dete postane seksualno aktivno. Naravno, teško im je da private da njihova devojčica više nije mala, ali na kraju krajeva, to je prirodan razvoj događaja i oni će na to morati da se priviknu.
Da zaključim, mislim da je sada prerano za taj korak. OK je što si počela da razmišljaš o tome, ali treba da pustiš da vreme učini svoje, budeš sasvim sigurna u sebe i njega i spremna da to uradiš. U međuvremenu popričaj sa dečkom, kaži mu šta i kako osećaš i objasni da će morati da sačeka. I pokušaj da podeliš svoje misli sa mamom. Taj razgovor možda može da se odigra ovog leta, pošto napuniš 16 godina, jer će tada postati i realnije da ćeš se upustiti u seksualne odnose. Pročitaj naše tekstove: Da li je OK što bih želela da spavam sa dečkom, iako mi je samo 16?, Kad je neko emocionalno i psihički spreman da ima seksualni odnos? i Molim vas recite mi nešto više o kontracepiji. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

Your Answer