Treba li da se kajem što sam sa 14 godina izgubila nevinost sa momkom od 21?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJATreba li da se kajem što sam sa 14 godina izgubila nevinost sa momkom od 21?
Anonymus postavljeno 09/01/2018

Ovako, imam jednu jako neobičnu situaciju. Imam 14 godina i imala sam dečka od 21 god, moja majka je znala za to. Inače, živim samo sa majkom, i u početku se protivila ali kad ga je bolje upoznala, shvatila je da je okej. Meni je bilo savrešno dok smo bili zajedno i nije me prisiljavao ni na šta, bio je svestan mojih godina, ali ja sam želela da mi baš sa njim bude prvi put. Mi smo mogli o svemu bukvalno da pričamo i ja sam mu to rekla, posle 20 dana bukvalno, jer sam se mnogo bila zaljubila, on je prvo negirao, rekao da sam još mlada, da razmislim opet, ali na kraju se desilo. Meni je bilo savršeno. Mi smo bili zajedno 3 meseca i raskinula sam jer je bio mnogo ljubomoran, ali baš, baš mnogo, iznad granice normale. Dok smo bili zajedno, čuvao me je kao niko do sad, bio je predobar prema meni, i voleo me je, videlo se, voli me I dalje verovatno. Ja sam za njega bila nešto malo što je samo njegovo i što niko osim njega ne sme da pipne. Ali ta ljubomora kod njega je bolesna i nisam mogla više jer sam jako društvena osoba, a njemu je to smetalo, pogotovo to što imam dosta drugova. Ja ga I dalje volim, i ako neki misle da sa 14 godina ne može da se voli ali ja mislim da može, čak i iskrenije nego sa 20. Uglavnom, posle ovolikog romana konačno da dođemo na ono što me zanima, da li normalno što se ja i dalje ne kajem što sam sa 14 godina prvi put spavala sa dečkom, drago mi je što je to bio baš on, i draže što se to desilo sad, nego da se desilo sa 20, ali sa nekim drugim. I da, majka zna za to naravno.

inteen: Draga čitateljko, pre svega, slažem se s tobom, mislim da ne možemo, a nema ni potrebe da merimo kakve su ljubavi u određenim godinama, kakva je ta sa 14 u odnosu na onu sa 20. Ono što je sigurno je da su sve one drugačije, ali pošto ti je ova bila prva, na početku je bila nevina u svakom smislu te reči, sa njim si prošla neke stvari koje više nikad nećeš prvi put, pa je nijedna u tom aspektu neće nadmašiti i ona će ostati drugačija od svih koje slede. I to nije samo po sebi ni loše ni dobro, prosto je tako. I negde je najvažnije šta ti izvučeš iz svega toga i kako izađeš iz cele te priče.
U principu, jeste donekle retko da devojka od 14 godina spava nakon tako kratkog vremena sa dečkom od 20 i to negde jeste veliki rizik jer kad smo zaljubljeni, ne vidimo situaciju realno, tako da si ti tu mogla da previdiš mnoge stvari vezano za njega. Kao što i jesi u krajnjoj liniji, tu ljubomoru na primer. Da si znala da će se ovako završiti ili koliko je ljubomoran, pitanje je da li bi spavala sa njim.
S druge strane, prepoznala si da tu ima ljubavi, da on tebe zaista voli, ti njega isto, prema tome možda i jeste, kao što i sama kažeš, bolje da spavaš sa nekim koga voliš sada nego sa nekim bez veze kasnije. Ipak, ne mora da znači i nemoj da misliš da će svi naredni momci biti bez veze. Sasvim sigurno će naići neko koga ćeš podjednako voleti. Svakako na jedan drugačiji način jer ti neće biti prvi, ali možda i racionalnije, zrelije i potpunije. Time će ta sledeća ljubav verovatno biti i ozbiljnija, što ne znači da će biti bolja ili lošija. Ne postoje merila koja nam govore koliko i na koji način treba da volimo nekoga. Videćeš, sve ljubavi se uistinu razlikuju.
U svakom slučaju mislim da je dobro što se ne kaješ, bila bi šteta da ti je krivo što si to uradila jer ti to sad svakako ne možeš da promeniš. Mnogo je bolje da to iskustvo pamtiš kao pozitivno, prijatno i lepo, a ne da vučeš neke traume kad je seks u pitanju. No, ipak mislim da je ta odluka bila donekle ishitrena pošto se nakon tri meseca pokazalo da on tebi kao dečko ne odgovara. U tom slmislu posavetovala bih te da ubuduće sačekaš malo pre nego što stupiš u seksualne odnose sa momkom, vidiš prvo kakva je on osoba, kakav je kao čovek, a kakav kao dečko i onda odlučiš da li je to nešto što želiš sa njim. Jer lako je zaljubiti se i ne videti neke stvari, lako je poleteti kada te neko drži kao malo vode na dlanu i pomisliti da je to najidealnija veza na svetu. Međutim, nakon nekog vremena stvari počnu da izgledaju drugačije nego na početku i možeš da ih vidiš malo realnije. Ti si sada imala sreće da te bivši dečko nije ostavio, nije ispao neki kreten i stvarno te voli, ali ubuduće se može desiti da taj neko ne bude dobra osoba ili mu ne bude dovoljno stalo do tebe i onda bi mogla da se pokaješ.
I nemoj da misliš da je svaki sledeći seks nevažan i samo se prvi pamti ili računa kao bitan. Daleko od toga. I svaki raskid više boli ako je bilo seksa, tako da prosto budi malo strpljivija. A što se konkretno ove situacije tiče, svakako nema potrebe da se kaješ jer je to bilo jedno lepo iskustvo, ti si to želela i izašla si iz veze sa lepim osećanjima. Dakle, sačuvaj ovo sve kao nešto vredno i pozitivno, a nadalje budi malo opreznija i strpljivija.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

 

Your Answer