Raskinula sam vezu i želim da budem malo sama ali mi se sviđa novi dečko

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJARaskinula sam vezu i želim da budem malo sama ali mi se sviđa novi dečko
Anonymus postavljeno 12/01/2018

Zdravo Inteen, pisala sam vam već i hvala na pomoći, uspela sam da raskinem dečku. Ako se sećate, vređao me je i psovao zato što je prolazio kroz težak period i bio je nervozan. Iako nije bilo lako, uspela sam da ga ostavim i osećam se kao da mi je pao kamen sa srca. Bili smo zajedno godinu dana, a poslednjih par meseci sam se totalno ohladila i sada ništa ne osećam. Veoma sam srećna i uživam u slobodi. Naučila sam važne lekcije iz te veze i obećala sebi da nikad više neću dozvoliti da me dečko gazi, vređa i sputava moje želje. Pored ovoga, on nikada nije podržavao mene i moje aktivnosti, već ih ismevao (kada odem u pozorište, kada sam počela da treniram ples, kada su me pozvali da radim kao novinarka za online časopis) Smatram da je podrška jako važna. Osećam da sam zrelija i znam šta želim u ovom trenutku, i da je jako važan sam pogled na svet, koji je kod nas bio drugačiji. Moj problem je što sam raskinula eventualno skoro, a upoznala sam dečka koji je baš takav savršen. Ne želim da se vezujem i ponovo ulazim u vezu, trenutno bih radije da radim na sebi, čitam, treniram… Međutim, kada sam mu pružila ruku, počela sam da se tresem i nešto mi je igralo u stomaku. Ne znam kako da smirim te strasti i da li da ih smirim? Uhvatila sam sebe kako razmišljam o njemu i gledam njegove slike, prosto me je učinio srećnom jer iako se poznajemo kratko, tešio me je i bio uz mene kad mi je bilo teško. Ništa konkretno se nije desilo među nama ali moj drug, koji nas je upoznao, stalno spominje kako on priča o meni i misli da sam lepa, dobra i pametna. A ja ne znam šta da mislim o onom osećaju i kako da se postavim u ovoj situaciji. Plus je stariji od mene dve godine, ja sam u srednjoj a on je prva godina faksa. Takođe, ne znam kako bi moja mama prihvatila tako nešto. Nadam se da razumete šta hoću da vas pitam… Mnogo pozdrava.

inteen: Draga čitateljko, pohvalno je što si uspela da staviš sebe i svoja razmišljanja na prvo mesto i izađeš iz veze koja ti po mnogo čemu nije odgovarala. Sada imaš nove opcije. Najvažnije je da si izvukla pouku iz svega i znaš šta ne smeš da dopuštaš. Novi izazovi su pred tobom, pa u njih treba postepeno da ulaziš.
Kažeš da želiš da se posvetiš sebi, a istovremeno priznaješ kako ti se veoma dopao jedan stariji dečko. Uz to je bio veoma ljubazan prema tebi, pružao ti je podršku kad ti je bilo teško i pričao tvom drugu lepe stvari o tebi. Sve to je pravo osveženje posle veze u kojoj si bila sputavana. Zašto to da ne iskoristiš?
Ne bi bilo loše da za početak počneš da se družiš sa njim, onako neobavezno. Međutim, za to vreme bi isto tako bilo dobro i da slediš svoje ambicije i planove. Rad na sebi se uvek najviše isplati. Istraživanja kažu da to, uz pozitivne kontakte sa drugim ljudima, donosi dugoročnu sreću i zadovoljstvo. To je nešto što ti niko ne može oduzeti, kao što ti ne može oduzeti ni lepe uspomene na vreme koje si provela sa nekim. Ključno je, dakle, da napraviš plan akcije i ne dozvoliš da vreme prolazi stihijski, prvenstveno da bi sprečila pojavu nezadovoljstva.
U ostvarivanje svojih čitalačkih, sportskih i plesnih ambicija kreni odlučno, a sa upoznavanjem novog dečka postepeno. Pre toga, razmisli kakvog bi momka volela da imaš pored sebe. Probaj da smisliš kakve bi osobine trebalo da ima, kako da se prema tebi ponaša, koliko često da se viđate, kako zajedno da provodite vreme. Možeš da smisliš i u koje test situacije bi ga stavila, na koji način bi još proverila da li ti odgovara. Tvoje drugarice i drugove sigurno zanimaju iste ljubavne teme, pa možeš i sa njima da razmeniš mišljenje. Razumem da si pretrpela dosta neprijatnosti od bivšeg dečka, ali mislim da se tvoja mama ne bi bunila ako bi novi dečko bio pažljiv i dobar prema tebi. Iako među vama postoji razlika u godinama, razlika u iskustvu sigurno nije velika. Od druga si, nadam se, nešto saznala o njemu, ali to ipak nije iz prve ruke. Sama si rekla da se ništa loše do sada među vama nije desilo, iako nam nisi rekla da li ste se sretali uživo više puta ili ste komunicirali na društvenim mrežama.
Ako ti je neprijatno da se viđate nasamo, pitaj tog zajedničkog druga da isplanirate druženje utroje: šetnju, bioskop, izlazak. Što se češće budeš viđala sa njim, to ćeš početi bolje da podnosiš i svoje osećaje i senzacije u telu. I sama znaš da nije dobro i zdravo da ih potiskuješ i kriješ. Pravi momak će sve to znati da razume i daće ti tačno onoliko vremena koliko ti je potrebno da sve novine uvidiš i prihvatiš. Mnogo sreće ti želim. Lep pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

 

 

Your Answer