Šta da radim, imam 14 godina a muva me dečko od 20?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone
SexologijaCategory: SEXOLOGIJAŠta da radim, imam 14 godina a muva me dečko od 20?
Anonymous postavljeno 30/10/2016

Imam 14 godina i sviđa mi se decko koji ima 20. Počeo je da me muva, i koliko sam shvatila, njemu nisu bitne godine i želi da bude sa mnom jer mu se dopadam. Šta da radim, da li je to velika razlika? Hvala unapred.

inteen: Draga tinejdžerko, verujem da ti izuzetno imponuje i godi što se sviđaš starijem dečku. To je dosta retko u tvojim godinama jer je tada takva razlika poprilično primetna. Da budem iskrena, 6 godina nije malo ni u kasnijim godinama, ali u tvojim je ogromna. Ti si tek prvi razred srednje škole, on je već na fakultetu (ako studira) ili radi. Većina tvojih drugarica nije ni imala dečka, ili bar seksualne odnose, oko njega su ih imali svi, većina je u dugim vezama i neki bi uskoro mogli i porodicu da zasnuju. On možda već živi sam, svakako putuje sam, niko ga ne pita gde ide i kada se vraća kući itd. Ti svakako (nadam se) moraš svojima da objasniš gde i sa kim ideš, kada se vraćaš i debelo da ih ubeđuješ kako bi te pustili negde samu. Teme o kojima ti pričaš sa svojim društvom su mnogo drugačije od onih o kojima se govori u njegovom. Ako je zreo u skladu sa svojim godinama, njegov način života je za tebe miljama daleko u budućnosti (iako nije zaista ali se sada tako čini).
Šta hoću da kažem??
Lepo je što se sviđate jedno drugom i što njemu možda tvoje godine nisu važne. Ali ja ti ipak ne bih savetovala da budeš sa njim, bojim se da ćeš se pokajati. U početku će ti sigurno biti super i zanimljivo da gvirneš u život potpuno drugačiji od tvog, da se osetiš zrelom, boljom od svog duštva, na neki način izabranom. Ali onda bi mogli da se jave određeni problemi (ne mora da znači naravno, no mislim da su šanse poprilične). Prvo, potegnuće se pitanje seksa. On sa 20 godina neće čekati do besvesti, koliko god da je strpljiv i pun razumevanja. A da li si ti spremna na to? I da li želiš da to prvi put uradiš sa nekim ko je to odavno probao i ko će teško razumeti kako je tebi s obzirom da ti je prvi put. Dalje, veza sa njim će neminovno iziskivati određenu dozu zrelosti s tvoje strane. Osećaćeš se glupo što te ne zanimaju teme o kojima se raspravlja u njegovom društvu, pa čak možda i u razgovoru samo sa njim, i biće ti bezveze što si ti zainteresovana za stvari koje će njemu biti „banalne i nevažne“. A to je šteta. Ne treba da ti bude bezveze što si zainteresovana za ono za šta su i tvoji vršnjaci. Nema potrebe da se osećaš nedoraslo njemu, neadekvatno za takvu vezu, da nemaš pravo da još malo budeš „dete“ tj. tinejdžer. Da sumiram, mislim da bi veza sa njim značila prerano i prebrzo odrastanje, a za tim stvarno nema potrebe. Ipak je bolje ako sve ide svojim tokom.
Ipak, sigurna sam da si dovoljno pametna i zrela da znaš šta je najbolje za tebe. Šta god da odlučiš, nadam se da ćeš biti srećna. Veliki pozdrav.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

3 Answers
Sara odgovoreno 4 weeks ago

Imam 14 godina i zaljubljena sam u decka koji ima 16.Da li je uredu biti sa njim?Moze li mala pomoc😊

dada@dada.dada odgovoreno 2 weeks ago

ma neka ti ga gurne do kraja nece boleti 

dada@dada.dada odgovoreno 2 weeks ago

ma neka ti ga gurne do kraja nece boleti 

Your Answer