Koji vidovi zaštite od neželjene trudnoće postoje?

0
0
  • Guest postavljeno 29/11/2016 19:30

Koji sve vidovi zaštite postoje? Šta je najsigurnije i kako to koristiti?

inteen: Draga tinejdžerko, mada smo već pisali o kontracepciji ( Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji), objasniću još jednom. Ona podrazumeva skup mera, postupaka i metoda kojima se sprečava neželjena trudnoća. Svaka kontraceptivna metoda ili sredstvo treba da bude efikasna, jeftina i pristupačna, jednostavna za upotrebu, neškodljiva i da ne remeti normalan seksualni odnos.
Koje kontraceptivno sredstvo će neko odabrati zavisi od zdravstvenog stanja, godina, životnih navika i učestalosti seksualnih odnosa. O tome takođe, treba da se dogovori sa partnerom i, što je najvažnije, posavetuje sa ginekologom.
Mladima se najčešće savetuje upotreba kondoma i kontraceptivne pilule. Kada se pravilno koristi, kondom je siguran 93 odsto i to je jedini metod koji štiti od polno prenosivih bolesti, uključujući i HIV. Međutim, on povremeno puca, a može i da spadne tokom seksualnog odnosa. Ukoliko do toga dođe a pritom nije korišćen i neki pouzdaniji metod zaštite, kao što je pilula, treba da se razmisli o upotrebu pilule za jutro posle. No, i u tom slučaju prvenstveno treba porazgovarati sa lekarom.
Kontraceptivna pilula je najsigurniji metod i njena efikasnost je 99,97 odsto. Ona sadrži kombinaciju hormona estrogena i progestina koji sprečavaju ovulaciju, a prepisuje je ginekolog nakon pregleda.
Osim ovih postoje i druga sredstva, kao što su flasteri, dijafragma, hormonska spirala, pene, gelovi. Dakle, pre stupanja u seksualne odnose uistinu je veoma bitno da dobro razmisliš, popričaš sa partnerom i odeš na ginekološki pregled kako bi odabrala vid zaštite koji tebi najviše odgovara (pročitaj i Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu ). U Srbiji je veliki broj abortusa, a zabrinjava podatak da se broj maloletnica koje prekidaju neželjenu trudnoću iz godine u godinu povećava. Tako nešto nije ti potrebno, sigurno da ni ti, ni tvoje vršnjakinje ne želite da se suočavate sa tim problemom. Zbog toga vodite računa o sebi. Najbolji seks je siguran seks. Ne rizikujte!

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website