Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe?

0
0
  • Guest postavljeno 29/11/2016 23:55

Da li na pregled kod ginekologa mora da pođe neko stariji ukoliko smo maloletni? I šta nam sve treba za pregled?

inteen: Draga čitateljko, do stupanja u seksualne odnose svaka devojka treba da ode na prvi ginekološki pregled. Zato je zaista pohvalno što razmišljaš o tome, to je izraz zrelosti. Moj ti je savet da se konsultuješ s mamom ili nekom drugom osobom u koju imaš poverenja i da sa njom pođeš kod njenog doktora. Čini mi se da bi se tako osećala sigurnije. Isto tako, one ti mogu objasniti kako to izgleda i preneti ti svoja iskustva. No, odluka je tvoja.
U domovima zdravlja se preko školskog dispanzera zakazuje termin kod ginekologa, a devojčica sa 15 godina može sama na pregled. Ukoliko odeš u pratnji nekog starijeg, on može sačekati ispred ordinacije, a ono što podeliš sa doktorom ostaje među vama (osim ako nije došlo do zlostavljanja ili se desi da postoje neki drugi ozbiljniji problemi).
Kada je reč o privatnim ustanovama, svaka ima svoja pravila. Uobičajeno je telefonsko zakazivanje i pozivi se najčešće primaju tokom radnog vremena. Pregled je najbolje obaviti u prvom delu ciklusa: pre ovulacije (ako slučaj nije hitan, ginekolog te neće pregledati dok imaš menstruaciju).
Pošto ćeš morati da se skineš iza paravana ili u kabini za presvlačenje, najzgodnije će ti biti da obučeš ili poneseš suknju jer bi u suprotnom morala golišava da hodaš po ordinaciji. To je možda najbolje za prvi put. Kasnije kad se opustiš, to ti najverovatnije neće biti toliko važno. U privatnim ordinacijama nekada se dobije jednokratna keceljica, a papuče (šlapice) u kojima ćeš doći do ginekološkog stola treba da postoje i u državnim ustanovama.
Pre pregleda bi trebalo da se opereš vodom ili nekim blagim sapunom. Važno je da ne ispireš unutrašnjost vagine i ne koristiš agresivna sredstva, jer bi to moglo uticati na rezultate briseva ako ih ginekolog bude uzimao. Intimnu zonu ne moraš brijati, jedino treba da si čista i uredna, ostalo nije bitno.
Kod privatnog lekara pregled se, naravno, plaća dok je kod državnog besplatan. Samo ne zaboravi zdravstvenu knjižicu. I imaj na umu da ukoliko ti taj lekar iz bilo kog razloga ne prija, imaš pravo da odeš kod drugog, kako bi pronašla onog koji ti odgovara. Svaka ženska osoba koja vodi računa o sebi treba redovno da ide na ginekološki pregled. To je sasvim normalna stvar. Tako da nema razloga da se plašiš. Meni je, recimo, mnogo gori odlazak kod zubara. 🙂
Pročitaj i: Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu i Kada je vreme za prvu posetu ginekologu?.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ukoliko imas vise od 16 godina mozes sama da ides 🙂

  • You must to post comments
0
0

Kada bi bilo pravo vreme za prvi odlazak kod ginekologa?

  • You must to post comments
0
0

Dali dokolku imas 17 god mozes da odis na ginekolog i toj da ti bude maticen?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website