Da li je u redu da imam prvi seks sa drugom i da budemo friends with benefits?

0
0
  • Guest postavljeno 01/01/2017 13:07

Da li je loše da spavam sa drugom koji mi se sviđa već neko vreme, a poznajemo se godinama? Inače imamo po 17 godina, on je već imao seks, ja nisam. Da imamo odnos kao friends with benefits pošto on ne želi vezu jer ne voli obaveze?

inteen: Draga čitateljko, često dobijamo pitanja tvojih vršnjaka koja se tiču stupanja u intimne odnose po prvi put, i gotovo svi su u nedoumici da li je u redu ili je li pravo vreme da to učine. Važna zajednička tačka im je da je reč o značajnoj odluci, pa je bitno da joj se pristupi promišljeno i odgovorno. Dobro je što se raspituješ i zaista želiš da razmisliš o svemu pre stupanja u akciju.
Pored tvoje spremnosti za ovaj čin i same želje spomenuću samo da je bitno da se informišeš o metodama kontracepcije i kroz prigodnu literaturu ili razgovor sa starijm osobama od poverenja rešiš nedoumice koje možda imaš. Na tvoje pitanje „da li je loše“ niko ne može da ti da odgovor jer samo po sebi to ne mora da bude ni loše, ni dobro. No, važno je da sagledaš da li je to za tebe dobro i kakve će posledice imati na tebe lično i vaš odnos. Jedno od pitanja o kojima treba da razmisliš jeste šta bi ti značilo da taj prvi put bude baš sa njim. Ne znam mnogo o vašem odnosu, ali se čini da ti prema njemu gajiš simpatije i da je to značajno uticalo na odluku da to uradiš sa njim. Verujem da ti znači što ste drugari i da misliš kako je dobro što je iskusniji, ali ipak deluje da je izbor pao na njega jer ti se dopada kao dečko. Čini se da si sigurna da on ne želi vezu, zato razmisli koliko je to za tebe u redu. Nakon stupanja u intimne odnose stvari između vas će se ipak promeniti i treba da budeš svesna mogućnosti da se tvoja osećanja pojačaju i dodatno se vežeš za njega. Varijanta friends with benefits može da posluži privremenoj svrsi, ali može da bude i nezgodna jer jedna strana može da ostane povređena ako gaji osećanja koja nisu samo prijateljska. Zapravo, ceo taj koncept – prijatelji koji su fizički intimni ali nisu i u vezi – malo je klimav i iskreno nisam sigurna da je održiv i moguć bez trajne promene odnosa. Ne znam da li ti je značajniji kao prijatelj, ili te više privlači kao momak, ali treba da budeš svesna da će se taj odnos gotovo sigurno promeniti.
Ukratko, dobro je da razmisliš šta ti taj dečko znači, kakav je vaš odnos sada i kako zamišljaš da će se dalje odvijati. Važno je da osvestiš šta osećaš prema njemu i kakva su tvoja prava očekivanja, a i da obavezno čuješ i šta on oseća i misli o tome. Lepo je kada je prvi put sa nekim ko ti se dopada i povrh toga ti je prijatelj, ali je važno da budeš svesna posledica i spremna da se nosiš sa njima. Kako god da odlučiš, vodi računa o sebi. Sa srećom!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website