Kako da znam kada ovuliram?

0
0
  • Guest postavljeno 07/01/2017 17:47

Možete li reći nešto više o ovulaciji? Kako da znam kada ovuliram? Koji su to dani u ciklusu? Kako prema kalendaru mogu da odredim tačan dan ovulacije? Hvala vam unapred, mnogo biste mi pomogli odgovorom na ovo pitanje.

inteen: Ovulacija je oslobađanje jajne ćelije prskanjem folikula, i to je fertilan period tvog menstrualnog ciklusa, odnosno to su plodni dani. Svakog meseca unutar jajnika sazreva folikul sa jajnom ćelijom. Kad dostigne određenu veličinu, folikul otpušta jajnu ćeliju u jajovod a ona kroz jajovod putuje prema materici. Nekad jajašca otpušta levi a nekad desni jajnik, ali ovulacija ne mora nužno biti na naizmeničnim jajnicima od jednog do drugog ciklusa.
Trudnoća se dešava ukoliko imamo seksualne odnose jedan do dva dana pre i 24 časa nakon ovulacije. U genitalnim organima žene spermatozoidi mogu živeti dva do tri dana, ali jajna ćelija može da preživi samo 24 časa nakon ovulacije. Osim ukoliko se desi oplodnja. Ako imaš seksualne odnose blizu vremena ovulacije povećavaš mogućnost da zatrudniš.
Međutim, ne možeš sa sigurnošću odrediti tačne dane ovulacije, tako da to nikako ne sme biti način da se zaštitiš od trudnoće. Dakle, ukoliko razmišljaš o tome da imaš seks, najvažnije je da se prvenstveno dobro obavestiš o kontracepciji i odabereš vid zaštite koji tebi najviše odgovara. Pročitaj naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji, koji ti može biti od koristi, ali je njbolje da se obratiš ginekologu. Moraš biti svesna da žena može da ostane u drugom stanju čak i u toku ciklusa. Veoma retko, no dešava se. Zato zaista moraš biti vrlo obazriva i ne treba da se oslanjaš na računanje i brojanje dana da bi odredila plodne i neplodne dane.
Svaka devojka ovulira u za nju specifičnom periodu i samo ginekolog može da ti kaže kada ti ovuliraš, mada ni on ne može biti sto odsto siguran.
Već smo pisali šta je ovulacija i koliko je tačna aplikacija menstrualni kalendar, pa ti i to može pomoći u razumevanju nekih stvari. Budi odgovorna prema sebi. Dobro se obavesti o svemu pre nego što stupiš u seksualne odnose. Neželjena trudnoća je problem sa kojim niko nikada ne želi da se suočava, pogotovo u tinejdžerskom period. Čuvaj se i ne rizikuj!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website