Kako i kada se gubi nevinost?

0
0
  • Guest postavljeno 09/01/2017 17:48

inteen: Veoma je pohvalno što postavljaš ovo pitanje i o svemu želiš da se obavestiš na vreme. Pretpostavljam da ti je jasno da se nevinost gubi samo jednom, kada pukne himen. Himen je membrana koja prekriva ulaz u vaginu i „kida“ se tokom seksualnog odnosa, ali se to kod devojaka u pubertetu može dogoditi i tokom sporta, masturbacije ili pri stavljanju tampona. Na našem sajtu možeš saznati sve o tome šta je himen, što će ti olakšati da razumeš neke stvari.
E sad, gubljenje nevinosti je tema koja izaziva brigu, pa čak i strah kod mladih žena koje razmišljaju o stupanju u intimne odnose. Dobro predznanje i razumevanje sopstvene anatomije i fiziologije od ključnog su značaja da bi devojka bila opuštenija pri prvom seksu. Imaj na umu da himen ima rupicu u sredini kroz koju menstrualna krv curi napolje, te da se on s vremenom dovoljno rastegne pa prvi odnos ne mora biti tako bolan. Isto tako ne mora biti praćen obilnim krvarenjem, mada to nije isključeno, kao što može proći i bez kapi krvi. I sve to je sasvim prirodno.
Bol koja se oseća najčešće je prouzrokovana grčenjem unutrašnjih mišića vagine. A tome dodatno doprinose nervoza i strah. Dakle, jedan od osnovnih preduslova da sve prođe što je moguće bolje i lepše jeste da si potpuno sigurna da to želiš baš tad i baš sa tom osobom. Pritom treba da si svesna da je to veoma važan korak i da se nakon toga odnos koji si imala sa partnerom menja. Iz naivne tinejdžerske ljubavi prerasta u dublju i intimniju vezu koja nosi više komplikacija i odgovornosti. No, seks je i vođenje ljubavi, što znači da sa momkom postaješ daleko bliskija i deliš nešto posebno i lepo što ne deliš ni sa kim drugim. A najbitnija stvar pre nego što se upustiš u seks sa dečkom jeste da se oboje dobro pripremite, saznate sve o kontracepciji i odlučite se za vid zaštite koji ćete koristiti. U tome ti može pomoći i naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji, ali moj savet je da posetiš ginekologa i postaviš mu sva pitanja koja te zanimaju, kao i da popričaš sa nekom starijom osobom od poverenja. Pre svega sa mamom, ako je ikako moguće.
Što se tiče pitanja kada se gubi nevinost, to samo ti možeš da znaš. Ne postoji univerzalno pravo vreme. To je individualna stvar i treba da bude onda kada si spremna. To mora biti tvoja odluka, niko te ne sme na to nagovarati. Momak sa kojim si mora da uvažava tvoje želje i bude strpljiv. Takođe, ne smeš da podležeš pritisku okoline i to uradiš zato što su neke tvoje drugarice već prošle kroz to ili da bi, recimo, bila popularnija u društvu.
Kada za to dođe vreme, znaćeš da si spremna i jedino u tom slučaju nećeš se kajati. Ne treba da žuriš. Budi pametna, čuvaj se i stvari će teći svojim tokom. Još jednom bravo što si nam se obratila. Sve najbolje.
S obzirom na to da smo već mnogo puta obrađivali slične teme, možeš pročitati i: Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose; Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano; Kako da znamo da je baš taj dečko ili devojka prava osoba za prvi seks?; Zanima me kada devojka treba da ima prvi seks.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Gubi se kada probusis himen (devicnjak). Najčešće se to dogodi u toku seksa, a mozes i da ga probusis prilkom mastrubacije.

  • You must to post comments
0
0

Zdravo, ja bi htela da pitam da li lezbenke gube nevinos.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website