Na koje načine žena može da doživi orgazam i kakav je to osećaj?

0
0
  • Guest postavljeno 11/01/2017 22:07

Da li se himen nalazi na samom početku vagine ili malo dublje i koliko?  Kakav je to osećaj kada svršiš i na koje načine žena može da svrši?

inteen: Draga čitateljko, himen često zamišljamo kao neki teško probojni sloj sluzokože koji ne dozvoljava da išta prodre u vaginu a čije probijanje označava gubljenje nevinosti. On, međutim, ne prekriva celu vaginu. Da, nalazi se na samom početku ili „ulazu“, ali na njemu postoji rupa koja je kod nekih devojaka malo šira a kod nekih malo uža. Ona omogućava menstrualnoj krvi i ostalim telesnim tečnostima da izađu napolje, a kao što si verovatno i primetila, takođe dozvoljava da prođe tampon ili prst. Ono što mi zovemo probijanje himena zapravo je širenje vaginalnog otvora. A to se događa pri penetraciji nečega širokog a ne dugačkog. Hoću da kažem da je za probijanje himena odgovorna debljina a ne dužina (penisa, prsta, tampona). Dakle, ako si i dalje nevina, nemoj se plašiti da koristiš tampone (možda one najtanje) i da masturbiraš. Ako si dovoljno pažljiva, himen će ostati netaknut.
Što se orgazma tiče, teško je rečima objasniti taj osećaj. Ali nema šanse da ne primetiš kada se dogodi. Orgazam sa fizičkog aspekta izaziva grčenje vaginalnih a često i drugih mišića u telu; osećaj je sveprožimajuć, odnosno talas zadovoljstva širi se celim telom i često je potrebno nekoliko sekundi (15-20) da se malo umirimo i efekat orgazma prestane. Devojke često nakon orgazma ostanu mirne i naprave kratku pauzu pre nego što nastave odnos.
Teoretski, stimulacija bilo koje erogene zone može da izazove ograzam, međutim, malo je žena koje mogu da ga dožive bez direktne stimulacije klitorisa. U svakom sučaju, stvar je individualna. Neke mogu da dožive vaginalni orgazam (penetracija bez stimulacije klitorisa), neke samo klitoralni, neke analni, nekima je neophodno uključivanje drugih erogenih zona (grudi, usne, stopala) a neke uopšte ne mogu da iskuse to zadovoljstvo (i to ne tako mali broj, više od 20 posto). Tako ne mogu da ti dam odgovor na pitanje kako da postigneš orgazam. Važno je da budeš opuštena i da seks imaš sa osobom kojoj veruješ i sa kojom ti je to prijatno, jer ako si stegnuta, orgazam se mnogo teže doživljava.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Interaktivni web magazin za tinejdžere koji su in, vole život, zabavu, modu, izlaske, filmove, muziku ali žele i da saznaju nešto novo i pripreme se za razne izazove. Ovde mogu da se kreativno izraze, učestvuju u oblikovanju sajta, oprobaju u pisanju i fotografisanju (I sa jedne i sa druge strane objektiva), otkriju male tajne šminkanja i stila i pitaju baš sve što ih interesuje.
Pokreni se! Budi i ti deo logo ekipe.
Kontakt: redakcija@inteenmagazine.com

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website