Jesu li antibebi pilule najbolji vid zaštite od trudnoće?

0
0
  • Guest postavljeno 22/01/2017 15:21

Imam 17 godina i razmišljam o prvom seksu sa dečkom. I dečko i ja smo nevini. Dosta sam istraživala o seksu i neželjenoj trudnoći i iz svega što sam pročitala zaključila sam da su mi pilule sigurnije i efikasnije od kondoma. Samo ne znam da li mogu sama da ih kupim, ili mora ginekolog da mi ih prepiše. 

inteen: Draga čitateljko, drago nam je što ozbiljno pristupaš seksu a pogotovu zaštiti od neželjene trudnoće. I jesi u pravu, antibebi pilule su najsigurnija zaštita. No, imaj u vidu da se sa njima ne treba šaliti. Mnogi ginekolozi su ozbiljni protivnici pilula jer su one pune hormona i menjaju tvoj prirodni hormonalni balans. S druge strane, često se prepisuju kao terapija ženama kod kojih postoji indikacija da će kasnije imati problema da ostanu u drugom stanju ili pak imaju problema sa jajnicima. Hoću da kažem da se sa antibebi pilulama ne sme igrati. Takođe, česti su nusefekti kao što je loše raspoloženje i pojačan apetit (praćen, naravno, gojenjem). Ja ti ni slučajno ne bih savetovala da ih piješ na svoju ruku. Naravno, prvo poseti ginekologa i posavetuj se sa njim. Moraš da uradiš analizu krvi i hormona (ili bi bar trebalo) kako bi se odredila najbolje pilule za tebe (ima ih raznih).
Ali da budem iskrena, ja ti njih ne bih savetovala. Kondom u kombinaciji sa spoljašnjom ejakulacijom (da dečko ne svrši u tebe) poprilično je siguran metod zaštite. Jeste skuplji i jeste veće cimanje, ali je mnogo zdravije. Suviše si mlada da bi već počela da se kljukaš hormonima. Razmisli još jednom, ali ako se ipak odlučiš za pilulu, obavezno idi kod ginekologa!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ove godine punim 17 godina i u vezi sam malo više od mesec dana sa dečkom kojeg sam za jako kratko vreme zavolela i baš jako zavolela,jer brine o meni jako mnogo kao i ja o njemu. Nevina sam i razmišljam o tome da li je baš on taj da to uradim prvi put sa njim. Jer ipak volim ga jako mnogo i iskreno bih volela to sa njim,molim za savet:)

  • You must to post comments
0
0

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website