Molim vas recite mi nešto više o kontracepiji

0
0
  • Guest postavljeno 12/08/2016 17:36

Molila bih da kažete nešto više o kontracepciji, kako da se sigurno zaštiti od neželjene trudnoće?

inteen: Osnovna uloga kontracepcije je da spreči neplaniranu i neželjenu trudnoću i sačuva ženu od veštačkog prekida trudnoće – abortusa. Danas postoje brojna kontraceptivna sredstva koja ne samo da štite od trudnoće već povoljno utiču na zdravlje devojke/žene. Idealno sredstvo za kontracepciju treba da bude efikasno, neškodljivo, jeftino, jednostavno za korišćenje i da ne remeti čin seksualnog odnosa. Mladima se najčešće savetuje upotreba kondoma i kontraceptivne pilule.

Kondom je jedini metod koji štiti od polno prenosivih bolesti, uključujući i HIV, i efikasan je 93 posto kada se pravilno koristi. Mana mu je što može da pukne ili spadne tokom seksualnog odnosa. Ukoliko se to desi, a istovremeno nije korišćen neki pouzdaniji metod, kao što je pilula, treba razmotriti pilulu za jutro posle. Najsigurniji metod kontracepcije je kontraceptivna pilula čija je efikasnost 99, 97 posto. Mogu da ih koriste i veoma mlade devojke, a pružaju i dodatne koristi – regulišu menstrualni ciklus, umanjuju bolnost, obilnost i dužinu trajanja menstruacije, ublažavaju PMS i drugo. Prepisuje ih ginekolog nakon detaljnog pregleda i isključivanja kontraindikacija.

Pored navedenih postoje i druga sredstva kao što su flasteri, hormonska spirala, dijafragma, pene, gelovi. Izbor kontraceptivnog sredstva je individualan i zavisi od godina, zdravstvenog stanja, životnih navika i učestalosti seksualnih odnosa. Svakako se radi o izboru u kojem treba da učestvujete i ti i partner, a konačnu odluku najbolje je doneti nakon savetovanja i pregleda ginekologa. Ovo je svakako najbolji trenutak da započneš posete ginekologu i da ti to postane navika koja je veoma važna za očuvanje zdravlja svake devojke. Isto tako, posavetuj se sa mamom, starijom sestrom ili nekom drugom osobom od poverenja. Ona te može uputiti ili povesti kod svog lekara. Tako bi ti možda bilo manje neprijatno da odeš na prvi pregled. Naravno, sa ginekologom možeš razgovarati nasamo, ukoliko ti je lagodnije. Nakon toga samo budi spremna i zaštićena! Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Da li smeju devojke koje jos uvek nisu dobile prvu menstruaciju da imaju seksualne odnose?

  • You must to post comments
0
0

Sa prvim deckom sam bila 2 godine u vezi,i. sa njim sam i prvi put spavala..tokom te nase veze on je menjao ponasanje prema meni, posle raskida  sam imala dosta momaka aki nije islo ,ni sa jednin nisam spavala.Moje pitanje je da li trebam da mu sve oprostim posto ga i dalje volim, a osecam da i on mene,on kaze da ce se  promeniti..ili trebam da nastavim sama bez njega ili da pokusam da ga zaboravim

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website