Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose

0
0
  • Guest postavljeno 09/07/2016 22:26

Imam 15 godina i dečka sa kojim sam godinu dana. Interesuje me da li je rano za stupanje u prve seksualne odnose u mojim godinama. On to želi a i ja jednim delom sebe. Drugim ne, jer se stidim. Takođe, plaši me reakcija roditelja na tako nešto.
inteen: Takva razmišljanja i nedoumice sasvim su prirodne u tvojim godinama. Kada budeš zaista sigurna da to želiš, znaćeš. Nećeš se mnogo preispitivati. Za prvi seksualni odnos jako je važno da budeš potpuno spremna. Fizički svakako jesi, ali je podjednako bitna i psihička i emotivna spremnost. Niko ti ne može dati odgovor kada je pravo vreme za stupanje u seksualne odnose. Univerzalno pravo vreme ne postoji, odluku o tome svako donosi za sebe.
Preporučuje se i razgovor sa roditeljima, ali ako to nije moguće, obrati se nekoj starijoj osobi u koju imaš poverenja (tetka, sestra, baka…), školskom lekaru ili psihologu. Neće biti loše ni da iz biblioteke uzmeš neku knjigu namenjenu tvom uzrastu. Obavezno se dobro informiši o toj temi.
Nikako nemoj da pristaješ na nešto što ti ne prija. Zapitaj se da li si zaista spremna, da li to želiš i ti ili samo projektuješ želju svog dečka, potom koliko znaš o zaštiti tokom seksualnog odnosa i seksualnom odnosu generalno?
Vas dvoje zajedno treba da prođete kroz čin vođenja ljubavi, što je veoma značajno, pre svega jer je reč o prvom putu. Čini se da sa dečkom imaš lep odnos, da se volite i razumete. Ipak, nemoj da podležeš njegovim pritiscima, nego mu objasni da još nisi sasvim spremna. Ništa se neće promeniti ukoliko malo sačekate. Ako nakon izvesnog vremena ne budeš u dilemi, znaćeš šta treba da radiš. Samo ne žuri. Nema potrebe za tim. Polako i sve će biti u redu.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website