Može li veza sa 6 godina starijim dečkom ostaviti posledice na mene

0
0
  • Guest postavljeno 13/02/2017 04:31

Imam 16 godina, a moj dečko ima 22. Zajedno smo 6 meseci, lepo mi je sa njim. Razmišljam o tome da mi sa njim bude prvi put. Do sada nisam razgovarala sa njim na tu temu. Zanima me da li je možda prerano za to ili pak nije? I pošto sam još dosta mlada, može li to ostaviti neke posledice i može li doći do začeća ako se ne koristi zaštita?

inteen: Draga čitateljko, veoma je pohvalno što razmišljaš na tu temu i nisi uradila ništa ishitreno. Vrlo je važno da ti prvi put bude sa nekim koga voliš i u koga imaš poverenja. Mada je reč o momku kome veruješ, ti si vrlo mlada a razlika od 6 godina u tvom uzrastu nikako nije mala. Vaša interesovanja potpuno su različita. On je već na fakultetu ili radi a ti si tek u srednjoj školi. On je zreo čovek koji bi mogao uskoro da zasnuje porodicu, može da živi sam, nikome ne polaže račune, a tebe čekaju još mnoga mladalačka iskustva da bi došla u tu fazu. I zaista je važno da svako prođe kroz sve etape razvoja i doživi stvari po određenom redu. Za tebe bi trenutno bilo najbolje da imaš „nevinu“ tinejdžersku vezu koja ne podrazumeva seksualne odnose. O tome smo nedavno pisali u tekstu Sa starijim sam dečkom, želim da mi on bude prvi, ali ne znam da li sam spremna. Ne kažem da tvoj dečko nije onaj pravi, ali nema razloga da žuriš. Pogotovo što on i ne forsira tako nešto. S obzirom na to da on pokazuje strpljenje, to treba i da iskoristiš. Daj sebi vremena koliko god ti je potrebno. Isto koliko je bitno da prvi seks bude sa adekvatnom osobom, bitno je i da se dogodi onda kada budeš sasvim spremna. Nemoj dozvoliti da okolnosti u kojima si se našla utiču na tvoju odluku. To što on ima 22 godine ne treba da bude opterećenje za tebe u smisli da osećaš kako moraš sad i odmah da imaš odnos sa njim. Veze u kojima postoji razlika u godinama donose brojna iskušenja. Ukoliko želiš da opstanete zajedno, moraš biti jaka. Mislim da imaš pravo da još malo budeš dete, odnosno tinejdžerka jer to i jesi. Ima vremena da se zaplovi u svet odraslih. To ti još uvek nije potrebno.
Pošto si postavila ovo pitanje, očigledno je da nisi sasvim spremna, a to znači da definitivno treba da sačekaš dok ti pomisao o seksu ne postane potpuno prihvatljiva. Isto tako, mislim da svoja razmišljanja i dileme treba da podeliš sa njim. Otkrij mu šta te muči. Kada popričaš sa njim biće ti jasno koja su njegova očekivanja i koliko ima razumevanja za tvoje muke. Videćeš da li mu je u redu da čeka dok ti ne osetiš da je došao taj trenutak. Na taj način ćeš i proceniti možeš li izistinski da se osloniš na njega i da li je sto posto vredan toga da mu pokloniš svoju nevinost jer to nikako nije beznačajna stvar.
I na kraju, što se tiče seksa bez zaštite, o tome smo pisali nebrojeno puta. NIKADA i NIKAKO ne pristaj na to. Dakle, da bi se upustila u odnose, treba dobro da se informišeš o kontracepciji. Možeš pročitati naš članak Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji, ali potraži i neku stručnu literaturu ili, što bi bilo najbolje, poseti ginekologa. Razgovor sa njim i pregled, ukoliko bude neophodno, pomoći će ti da utvrdiš koji je vid zaštite najbolji za tebe. Nezaštićen seks je rizik, a neželjena trudnoća svakako nije problem sa kojim treba da se suočavaš u tom uzrastu.
Ne odlučuj ništa brzopleto jer to može dovesti do toga da kasnije žališ. Imaš dovoljno vremena za sve. A tvoj dečko će biti strpljiv i pun razumevanja ukoliko te voli i jedino u tom slučaju je onaj pravi. U suprotnom, to ćeš učiniti sa nekim drugim ko bude zaslužio da mu podariš nešto tako vredno. Osluškuj sebe i ne brini. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website