Treba li da odustanem od dečka zato što je stariji od mene 4 godine?

0
0
  • Guest postavljeno 27/04/2017 21:26

Sviđa mi se dečko koji je stariji od mene 4 godina. On je već napunio 18, završava školu i planira dalje školovanje. Dopisujemo se svakog dana, ne prestajemo, samo se nastavljamo, nadovezujemo. Mislim da je shvatio da mi se dopada. Ponekad se viđamo. Ne pričamo često o njemu, nekako je misteriozan previše. Čas me muva, čas je odvratan prema meni. Ne znam šta da radim, s obzirom na to da je stariji, zreliji, iskusniji. Ne bih mu rekla preko društvenih mreža da mi se sviđa, iako je već shvatio, a glupo mi je da ga pozovem da izađemo, jer mislim da će odbiti i smisliti neki izgovor. Očigledno je da se igra i zavlači me, ali ja to ne želim da prihvatim. Šta da radim? Da li da se borim za njega ili odmah odustanem? Hvala unapred!

inteen: Draga čitateljko, u tvojim godinama ta razlika nikako nije zanemarljiva. Vaša interesovanja potpuno su različita. On se već sprema za fakultet, kako si napisala, a ti si tek na početku srednje škole. Dakle, životni period koji za tebe tek treba da počne, za njega se završava. Većina tvojih drugarica nije ni imala dečka, o seksualnim odnosima da ne govorimo, dok sa njegovim drugarima to nije slučaj. On može da živi sam, putuje sam, niko ga ne pita gde ide i kada se vraća kući itd. Ti, s druge strane (bar pretpostavljam da je tako), moraš roditeljima da objasniš sa kim i gde ideš, do kada ostaješ i dobro da se pomučiš kako bi ih nagovorila da te negde puste samu. Ono što njega interesuje sasvim je različito od onoga što je tvoja sfera interesovanja. Teme o kojima ti pričaš sa svojim društvom su mnogo drugačije od onih o kojima se govori u njegovom. I čekaju te brojna mladalačka iskustva da bi došla u fazu u kojoj se on nalazi. Imaj na umu da je vrlo važno da svako prođe kroz sve etape razvoja i doživi stvari po određenom redosledu. Za tebe bi trenutno bilo najbolje da imaš „nevinu“ tinejdžersku vezu. Ne kažem da je vaš odnos potpuno nemoguć, ali su šanse da ne uspete mnogo veće nego obrnuto. Recimo, poteglo bi se pitanje seksa. Naravno ne odmah, ali ni on ne bi želeo doveka da čeka. A da li si ti spremna na to? Mislim da bi veza sa njim zahtevala da preskočiš mnoge životne etape i požuriš u svemu, odnosno značila bi prebrzo sazrevanja a to ti nije potrebno.
Osim toga, on ne pokazuje da mu se dopadaš. On flertuje sa tobom, najverovatnije zato što je svestan da ti se sviđa, ali ti si za njega još mala. Po svoj prilici si mu draga i simpatična, inače se ne bi toliko dopisivao sa tobom ali ne verujem da misli da između vas može da se razvije nešto ozbiljnije. Ti svakako možeš da pokušaš i otkriješ mu šta osećaš, ali plašim se da ćeš samo biti povređena, ili odmah zbog njegove reakcije, ili kasnije u vezi kojoj nisi dorasla.
Odluka je svakako tvoja a ja pretpostavljam da si dovoljno pametna da proceniš šta je dobro za tebe. Probaj da zamisliš kako biste vas dvoje funkionisali u budućnosti pa će ti stvari možda biti jasnije. Pred tobom su intenzivan rast i razvoj, promene i upoznavanje sebe. Prihvati svoja osećanja, ali se trudi da ne prevladaju razum. U razumevanju postojeće situaije mogu ti pomoći i naši članci Šta da radim, imam 14 godina, a muva me dečko od 20? i Da li je u redu biti sa dečkom koji je četvrta godina, ako sam ja prva?. Želim ti mnogo sreće.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Imam 18 godina i mogu da ti kazem da niko iz mog drustva ni generalno iko koga poznajem ne bi bio u vezi sa toliko mladjom osobom.. To ne znaci da ti sigurno treba da odustanes, ali zapamti to jer su sanse stvarno uzasno male. Zanemarujuci razliku u godinama, cak i da je tvoje godiste, cinjenica da te zavlaci i odjednom se ponasa bezobrazno prema tebi ti pokazuje da nije za tebe (ili nije uopste za vezu, bar u ovom momentu) <3

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website