Ako mi je već pukao himen, hoću li osećati bol pri prvom odnosu?

0
0
  • Guest postavljeno 01/05/2017 23:06

Ćao Inteen, nikad vam do sada nisam pisala ali svakodnevno vam pratim odgovore i mnogo toga sam naučila i zahvalna sam vam na tome. Pošto moje pitanje ima veze sa odnosima, primetila sam da stalno ponavljate šta je to himen, neko kao ja, ko uredno vas prati to zna.
Imam 18 godina i u vezi sam već duže vreme. Dečko i ja želimo sex, ali sam ja skeptična, plašim se da se nešto ne iskomplikuje pri odnosu. Ni on, ni ja nismo ranije imali sex, nevini smo. Rešili smo da idemo korak po korak. U poslednje vreme kada se mazimo, on zavuče ruku u moj veš i nabije prst u moju vaginu, prvo je jedan ubacio, pa drugi i sad je treći. Znam da himen puca i pri stavljanju tampona i da može doći do krvarenja ali i ne mora. Za celo vreme kada dečko i ja to radimo nije se pojavila ni jedna kap krvi. Mene sad zanima da li se himen vremenom proširio a ne pukao? Kada budem imala normalan odnos sa dečkom, da li će tada doći do krvarenja i bola?

inteen: Draga osamnaestogodišnjakinjo, milo mi je što si čitajući inteen naučila i saznala mnoge stvari koje su te interesovale. Moram i ja tebe da pohvalim. Jako lepo razmišljaš i očigledno imaš kvalitetnu vezu punu razumevanja i poverenja. Takodje, veoma je zrelo što ste ti i dečko razgovarali o seksu i rešili da idete korak po korak. S obzirom na to da se plašiš, to je jedini način da se postepeno opustiš. Pošto si sigurna da je to momak sa kojim želiš da izgubiš nevinost, doći će trenutak kada ćeš osetiti da si potpuno spremna da to i uradiš. Kao što smo već pisali, određena doza nervoze sasvim je prirodna. To je iskustvo koje ćeš zauvek pamtiti zato je i bitno što pored sebe imaš osobu sa kojom možeš da podeliš svoje sumnje i strepnje. Mislim da nema razloga da tako i ne bude jer se vas dvoje volite, cenite i brinete jedno o drugom. Što se tiče tvog pitanja vezano za himen, nije isključeno da je “pukao” dok si se mazila sa dečkom. No, to nikako ne možeš stopostotno da znaš. Tako nešto može da utvrdi samo ginekolog. Dakle, ne mora da znaći da će, kada budeš imala odnos, doći do krvarenja. Međutim, nije mi jasno zašto te to muči. To da li imaš ili nemaš himen nije od ključnog značaja. Ako si čitala naše tekstove o tome, onda si videla da postoje ženske osobe koje su rođene bez himena i to ne menja apsolutno ništa u njihovom životu. A kada je reč o bolu, ako si uplašena i u grču, intenzitet bola ce biti veći. Da se ni bih ponavljala pogledaj naš članak Kako da se ponašam kad prokrvarim pri prvom seksualnom odnosu?.
Moj ti je savet da se informišeš o kontracepciji, dogovoriš sa dečkom koji ćete vid zaštite koristiti i ne opterećuješ se previše. Želim ti mnogo sreće. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website