Ne znam da li je prerano za prvi seks

0
0
  • Guest postavljeno 04/05/2017 18:53

Prva godina sam srednje škole (imam 15 godina) i imam dečka 2 godine starijeg od sebe. Zajedno smo već godinu dana, poznajemo se tri godine i mnogo se volimo. Poštujemo se i verujemo jedno drugom. Nikad nije hteo da me nagovara na seks ili bilo šta to nisam želela. U poslednje vreme stalno pričamo o prvom putu i ja sve više to želim. Znam da je on pravi za to i sigurna sam da me nikad ne bi povredio niti iskoristio. Zanima me da li je prerano za tako veliki korak i da li ima veze što mi menstruacija i dalje nije stalna jer sam dobila tek prošle godine prvi put?

inteen: Draga tinejdžerko, to što imaš divnu vezu u kojoj se super slažete i razumete je jako dobro. Ipak, ja ti ne bih savetovala da toliko rano uđes u ljubavne odnose. Sa 15 godina nisi ni telesno sazrela koliko treba, a još manje psihički. Pre sedamnaeste godine tako nešto nije dobra odluka. Istina je da ne postoji određeno vreme kada mladi ljudi postaju spremni za seksualne odnose ali kako postavljaš to pitanje, očigledno je da još imaš nedoumica i nisi sasvim sigurna. To je veoma važan korak i treba sebi da daš dovoljno vremena, posebno pošto te dečko ne pritiska. On treba da čeka sve do momenta dok ti to ne budeš izistinski želela. Nemoj da radiš ništa ishitreno, pogotovo ne da bi zadovoljila nekog drugog, ni zato što su neke tvoje drugarice to uradile ili, recimo, zbog toga da bi sačuvala vezu. Momak koji neće da sačeka da mu devojka bude spremna i ne zavređuje da bude sa njom. Čini se da to nije tvoj slučaj, te da te dečko voli i poštuje, pa nema razloga da brineš da će nešto poći naopako.
Pre stupanja u seksualne odnose takođe je važno da rešite sve dileme i dogovorite se oko metode kontracepcije koju biste koristili. U članku Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji naći ćeš više detalja na tu temu. Stupanje u seksualne odnose podrazumeva određeni stepen zrelosti i preuzimanja odgovornosti za sopstvene odluke. Zato je bitno da budeš sigurna da to želiš baš tad i baš sa tom osobom. Ti si, kako ističeš, osobu sa kojom to želiš da podeliš već našla, samo bi bilo dobro da se oboje još malo strpite. Nemoj da uradiš nešto zbog čega ćeš se posle kajati. Imaš sve vreme ovoga sveta. Takođe je važno da budeš svesna toga da, čak iako se sa dečkom dogovoriš da to uradite, uvek možeš da se predomisliš, to prekineš i iskreno mu kažeš da bi volela da sačekate. Što se tiče menstruacije, nije mi baš najjasnije zašto to pitaš. Ako to ima veze sa trudnoćom, onda ti mogu reći da devojka može ostati u drugom stanju od trenutka kada dobije prvi ciklus (odnosno i dve nedelje pre prve menstruacije). Dakle, kao što sam već rekla, pre nego što počneš da upražnjavaš seks, dobro se obavesti o svim vidovima zaštite i odaberi onaj koji ti najviše odgovara. No, za sada bih ti preporučila da neguješ ljubav sa svojim dečkom i ne žuriš. A u međuvremenu ti može koristiti i da pročitaš naše članke: Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos?, Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose i Prva razmišljanja o stupanju u seksualne odnose.

Piše: Ana Slavković (http://www.mirnakuca.com/usluge/porodicno-savetovaliste/)

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website