Sa dečkom otvoreno razgovaram o seksu, ali sam još zbunjena kada je reč o toj temi

0
0
  • Guest postavljeno 22/08/2016 18:50

Imam 17 godina. Sa dečkom sam pet meseci i mnogo se volimo. Pričali smo otvoreno o seksu, tačnije vođenju ljubavi. On mi je stavio do znanja da me nikad neće terati na to već da će se sve desiti tek kada ja budem bila spremna. To mi mnogo znači i baš cenim što je takav, ali ja ne znam kada je pravo vreme za to i kako uopšte da znam kad sam ja spremna? Malo sam zbunjena.

inteen: Draga tinejdžerko, jako je lepo čuti da ste ti i tvoj dečko posvećeni jedno drugom, da se poštujete, volite i otvoreno razgovarate o svemu. A seks je vrlo ozbiljna stvar i potrebno je da se o njemu razgovara. Zato mi je drago što ste vas dvoje odlučili da dobro porazmislite pre nego što stupite u odnose. Takođe, veoma je važno to što ti dečko daje prostora da proceniš da li si spremna za stupanje u seksualne odnose, što te ne nagovara i ne insistira na nečemu za šta ti nisi spremna.
Mislim da sve to treba da iskoristiš i ne uradiš nešto za šta nisi sigurna da želiš. On te uvažava i voljan je da čeka. Odgovoriti na pitanje kako ćeš znati da li si spremna dosta je teško. Na primer, potpuno je normalno da budeš nervozna oko gubljenja nevinosti, ali to ne treba da mešaš sa nespremnošću, uvek ćeš biti nervozna prvi put. Tako da su to dve različite stvari. Proceni o čemu je kod tebe reč. S druge strane, ako se preterano pitaš da li si spremna i ako ti je neprijatno kada odete previše daleko u maženju i ljubljenju, ukoliko te je sramota da se skineš pred njim, znači da još nije vreme za seks. Mislim da je to odgovor na tvoje pitanje – kada ti bude zaista prijatno dok se budete mazili i poželiš da odete korak dalje, i ako se to ponovi više puta (ja ne bih na prvu želju reagovala jer se narednog dana možeš pokajati), onda si najverovatnije spremna. Ali ti jedina možeš da odgovoriš na to pitanje, ne postoji magični znak koji će ti na to ukazati. Prosto ćeš znati kada budeš zaista želela da načiniš taj korak. Tada je važno da to bude sa pravom osobom kojoj veruješ i koja poštuje tvoje želje i odluke. A čini se da je to upravo momak sa kojim si trenutno. Opusti se i budi srećna što pored sebe imaš dragog i pažljivog dečka, vreme će već učiniti svoje.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website