Ako bih spavala sa dečkom, da li bi svaki naredni sastanak podrazumevao seks?

0
0
  • Guest postavljeno 06/07/2017 02:38

Imam problem! Jako bih želela da spavam sa dečkom (to bi bio moj prvi seks), ali imamo po 16 godina i ja se mnoooogo plašim neželjene trudnoće i rečenice roditelja “prerano je za to”. Mislim da je moj dečko osoba sa kojom to treba da se desi i neizmerno mu verujem. Nije od onih koji bi me nagovarao ili insistirao na tome, već ne želi da žurimo pa da se posle kajemo i da o tome treba otvoreno da pričamo da nam se ne bi desilo nešto nepredviđeno. Da li je još uvek rano? Da li bi posle toga svaki naredni sastanak podrazumevao seks i veza prešla u rutinu? Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, mnogo puta smo pisali na temu prvog seksa, zato te molim da pročitaš naše članke: Ne znam da li je prerano za prvi seks, Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose i Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos?. Veoma je lepo što se ti i dečko tako dobro slažete i što možete da razgovarate o svemu. To će vam pomoći i da sačuvate vezu, te da prevaziđete svaki problem do koga eventualno dođe. To može biti i monotonija. A do nje može doći i ukoliko nema seksualnih odnosa. Stvar je u tome da na vezi treba da se radi. Što ste duže zajedno, sve više ćete se upoznavati i shvatati šta kome odgovara i generalno u životu, ali i prilikom ljubljenja i maženja. Seks, pak, predstavlja stepenik više. Postepeno ćete međusobno istaživati svoja tela i jedno drugom otkrivati šta volite. Zato je iskrenost najbitnija a na osnovu tvog posta, čini se da vas dvoje imate čvrstu bazu. No, moraš biti slobodna da otvoreno kažeš i ukoliko ti  nešto ne prija. Uvek dečku treba jasno da daš do znanja šta ti smeta, šta želiš da radiš, a šta ne. Odnosno, da postaviš granice. Nikada ne treba da radiš nešto zato što to neko drugi od tebe traži, ako u tome ne uživaš. Znači, moraš da naučiš da kažeš ne.
U svakom slučaju, kada počnete da upražnjavate seks, to ne morate da radite na svakom sastanku, već samo ukoliko se oboje slažete sa tim. Veze zapadaju u rutinu, kao što si primetila, zbog nemara. Partneri ponekad prestanu da se trude. Zbog toga je najbolje da što češće radite različite stvari, šetate, odete u bioskop, vozite bajs, izađete sa društvom ili na žurku… A jednog dana, kada dođe do seksa, i on će postati sastavni deo vašag odnosa. I, kao što znaš, seks se naziva i vođenje ljubavi. Dakle, ako se dvoje vole, tim činom postaju još bliskiji i tako dele nešto što ne dele ni sa kim drugim. Znači, intimni odnosi ti neće predstavljati teret, nego uživanje jer daješ nešto osobi koju voliš i od nje nešto i dobijaš. Ipak, mislim da bi trebalo još malo da se strpite. Ima vremena. Ako ste rešeni da to uradite jedno s drugim, ništa se neće promeniti ni tokom nekoliko narednih meseci. Razgovarajte o kontracepciji, dogovorite se o svemu i to uradite kada budete potpuno sigurni i spremni. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website