Šta mislite o piluli za dan posle?

0
0
  • Guest postavljeno 10/07/2017 21:43

Zdravo, imam 17 godina i želim da stupim u seksualne odnose sa dečkom, ali sam želela da vas pitam za savet. Ja sam odlučila da uvek koristimo kondom, ali ukoliko se nešto desi da imam kod sebe antibebi pilule, odnosno pilule za dan posle. Šta vi mislite o tome i da li mi možete reći nešto više?

inteen: Draga čitateljko, veoma je ispravno što želiš da koristiš kontracepciju, pošto si rešila da stupiš u seksualne odnose. Vidi se da si dobro promislila, a to najverovatnije znači i da si spremna na taj korak. Nadam se da si otvoreno porazgovarala sa dečkom i da on poštuje tvoju odluku. Od toga svakako ne treba da odstupaš.
E sad, što se konkretno tvog pitanja tiče, pre svega nemoj da mešaš antibebi pilule i pilulu za dan posle. Kontraceptivne pilule se piju redovno, svaki dan u toku meseca, kako je propisano u uputstvu za upotrebu i u zavisnosti od broja tableta u pakovanju, a hitna kontracepcija se koristi samo u slučaju nezaštićenog seksa. I mada je potvrđeno da je njena delotvornost oko 120 sati, ipak se preporučuje da se uzme što pre nakon odnosa (najbolje unutar 24 do 48 sati). Ona odlaže ovulaciju i na taj način sprečava neželjenu trudnoću. A ovulacija je trenutak kada jajnik izbaci jajnu ćeliju, koja živi 24 sata, i u tom periodu može biti oplođena. Spermatozoidi žive i do 3 dana i tih nekoliko dana su jedino vreme tokom meseca kada žena može da ostane u drugom stanju.
S jedne strane je u redu što želiš uvek da budeš spremna i imaš pilulu za dan posle pri sebi, ali ona nije rešenje i NIKAKO ne treba da se uzima često. Ona uopšte nije bezazlena. Reč je o hormonskim bombama koje mogu da poremete zdravlje žene. Lekari ističu da se hitna kontracepcija može korisiti najviše dva puta godišnje, te da je važno da se pre toga konsultuje sa ginekologom. Povrh toga, uspešnost ove tablete je 75 odsto, što znači da ti ni ona ne garantuje da nećeš zatrudneti. Bez obzira na sve, ne bi bilo loše da odeš na ginekološki pregled gde ćeš u razgovoru sa stručnim licem moći da se informišeš o svemu. Pročitaj i naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji jer ti može biti od koristi. Čuvaj se i srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website