Da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu?

0
0
  • Guest postavljeno 25/08/2016 15:56

Treba li i kako i kada obavestiti roditelje o svom prvom seksualnom odnosu?

inteen: Odgovor na ovo pitanje nije lako dati jer zavisi od više faktora, a pre svega od toga kakav je odnos sa roditeljima. Generalna preporuka jeste: bolje je kada roditelji znaju da je njihovo dete seksualno aktivno. U tom slučaju mogu da budu važan izvor informacija i podrške, a međusoban odnos postaje još bolji jer se zasniva na poverenju i otvorenoj komunikaciji.
Ukoliko razmišljaš i imaš potrebu da kažeš mami ili i mami i tati, mogu da pretpostavim (iako ne znam sigurno) da je odnos koji imaš sa njima ipak dovoljno otvoren i da su tvoji roditelji u prošlosti pokazali razumnost i osećajnost kada su u pitanju tvoje potrebe. Najčešće je ova odluka u tesnoj vezi sa činjenicom da li je majka sa tobom otvoreno pričala o menstruaciji i drugim promena u pubertetu. Takođe, važno je i osećanje da će te roditelji bezuslovno prihvatiti i razumeti tvoje postupke. Ovakav doživljaj neće imati neko koga su roditelji često kritikovali, osuđivali i imali nerealna očekivanja, U tom slučaju dete se ne oseća slobodo da im se poveri i sa njima podeli svoje doživljaje, jer se plaši da će biti odbačeno.
Svakako je važno da znaš da ne postoji jedno jedino i ispravno uputstvo o tome da li i kada obavestiti roditelje o prvom seksualnom odnosu. Tvoja je odluka da li ćeš to da učiniš i kada. Kao što možeš da vidiš, različiti odnosi sa roditeljima povlače i različite odluke oko toga šta i kada ćemo sa njima da podelimo. Ako se vaš odnos zasniva na poverenju i otvorenosti, svakako te ohrabrujem da podeliš to sa roditeljem/roditeljima (ali i drugim bliskim osobama). Jer od njih možeš dosta da naučiš, mogu ti biti podrška i na kraju, nećeš imati osećaj da im radiš nešto iza leđa niti ćeš se pitati da li oni to odobravaju. Čak i ako prva reakcija ne bude ono što si očekivala i želela, budi svesna da je to normalno jer je to velika promena za njih: moraju da prihvate da više nisi devojčica i da im sada slede neke nove brige. Ali ne brini, sve što je prirodno i normalno na kraju će da prihvate, a u neku ruku biće im drago što imaš dovoljno poverenja u njih, pa će i oni tebi uzvratiti istom merom. Pozdrav 🙂

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website