Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom

0
0
  • Guest postavljeno 30/08/2016 01:35

Imam 17 godina, sa dečkom sam sedam meseci, do sad smo par puta razgovarali o seksu i rekao je kako to želi da uradi sa mnom. Želim i ja, ali ne znam da li je rano za to. Sa mamom pričam otvoreno o svemu, ali ovo ne mogu da joj kažem, plašim se reakcije. Pomoć!

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, odlično je što sa dečkom razgovaraš o seksu i što ste dovoljno otvoreni da podelite razmišljanja o toj temi. Očigledno je da te on poštuje i voli, pa ako još nisi sigurna želiš li da stupiš u seksualne odnose, pretpostavljam da će on imati razumevanja, te da će prihvatiti da sačeka koliko god bude potrebno. Pošto se svi razlikujemo, nije svako u isto vreme spreman za tako važan korak. Zato je teško odgovoriti na pitanje da li je rano za to. Naravno, normalno je da budeš nervozna zbog gubljenja nevinosti. Međutim, to ne znači da nisi spremna. To su dve različite stvari. S druge strane, ako se mnogo dvoumiš, ukoliko ti je neprijatno kada odete predaleko u maženju i sramota te je da se skineš pred njim, znači da još nije vreme za seks. Kada se budeš osećala potpuno prijatno dok se budeš mazila i ljubila sa njim, tada više neće biti „rano“. No, i u tom slučaju sačekaj da se ta želja ponovi još koji put, da budeš sasvim sigurna, kako kasnije ne bi zažalila. Najbitnije je da to uradiš sa nekim ko uvažava tvoje želje, sa kim imaš pravu, iskrenu vezu, deliš istinske emocije i ko će učiniti da to bude lepo iskustvo. Izgleda da tvoj dečko to jeste. Zato se malo strpite ako je tebi potrebno neko vreme da budeš sigurna. Imate čitav život pred sobom.
Isto tako, po tvojim rečima, sa mamom možeš da razgovaraš o svemu. Generalno, bolje je kada roditelj/roditelji znaju da je njihovo dete seksualno aktivno ili da ozbiljno razmišlja o seksu sa partnerom sa kojim je u vezi. U tom slučaju mogu da budu važan izvor informacija i podrške. Ako mami kažeš šta te muči, ispričaš joj sve, mislim da će vaš odnos postati još bolji jer se zasniva na poverenju i otvorenoj komunikaciji. Ne zaboravi da je i ona prošla kroz to i najverovatnije sebi postavljala slična pitanja. Ohrabrujem te da to podeliš sa njom i posavetuješ se. Od nje možeš dosta da naučiš, može ti biti podrška i nećeš imati osećaj da joj radiš nešto iza leđa. Moguće je da prva reakcija ne bude najbolja, ali to je normalno jer je to velika promena za nju. Ona će morati da prihvati da više nisi devojčica i da joj slede neke nove brige. Ali, to su prirodne stvari i ona će na kraju to prihvatiti jer je prirodno i normalno, a biće joj drago što joj veruješ, pa će ti uzvratiti istom merom.
Ne žuri i ne donosi odluke naprečac. Obavesti se dobro o kontracepciji pre stupanje u seksualne odnose i ne radi ništa ishitreno i nepromišljeno. Zaboravi na seks bez zaštite. Misli uvek na sebe i čuvaj se. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website