Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano

0
0
  • Guest postavljeno 08/10/2016 23:09

Za mesec dana punim 17 godina. Imam starijeg dečka sa kojim imam otvoren odnos, nemamo problem ni sa jednom temom i sve mogu da mu kažem. Već sam stigla malo dalje od ljubljenja i maženja sa njim i plašim se da nije prerano. S obzirom na to da zna moj stav prema seksu (vođenju ljubavi), zna da mi je to jako bitno. I kao neki okviran termin dogovorili smo se da spavamo za novu godinu. Tada ćemo biti pet meseci zajedno. I bitno mi je da naglasim da je on već spavao sa devojkama a da sam ja nevina. Da li je prerano za sve ovo?

inteen: Draga čitateljko, veoma mi je drago što si nam se obratila. Lepo je čuti da tako temeljno razmišljaš o seksu jer to i jeste ozbiljna stvar. I prvi put zaista treba da bude poseban. Dakle, i osoba sa kojom ćeš to uraditi treba da bude posebna za tebe. Kako kažeš, sa dečkom imaš otvoren i zdrav odnos i možete da razgovarate o svemu. Njemu je jasno da vođenje ljubavi za tebe nije mala stvar i dobro je što ti daje vremena da razmisliš. U redu je što ste odredili okviran termin, ali mislim da ne treba da se vezujete za datum. Ti moraš da budeš opuštena, a ne da strepiš od nekog mogućeg dana kada će se to odigrati. Neka se to desi onog trena kada budeš potpuno sigurna da si spremna. A odgovor na to kada ćeš biti spremna ne može niko drugi da ti da. To možeš samo ti. Pročitaj naš tekst Sa dečkom otvoreno razgovaram o seksu, ali sam još zbunjena kada je reč o toj temi. Mislim da će ti pomoći, a videćeš da i druge devojke imaju slična pitanja, te da je to sve sasvim normalno.
U tvojim godinama je prirodno da se preispituješ na tu temu. Možda su neke tvoje drugarice izgubile nevinost, pa ti i to predstavlja problem, kao i činjenica da je tvoj momak već imao seksualne odnose. Ali nemoj da bilo šta od toga utiče na tvoju odluku. Prerano neće biti onog momenta kada ti osetiš tako.
Pošto kažeš da ste već otišli dalje od ljubljenja i maženja, treba da proceniš koliko ti je to prijatno. Ukoliko ti ne smeta da se skineš pred njim i prija ti sve to što radite, zapitaj se osećaš li želju da učinite sledeći korak. Ako je odgovor da, ja bih sačekala da se ta želja ponovi nekoliko puta. Tek onda bih bila sigurna da je stvarna. Nikako ne bi bilo dobro da uradiš nešto zbog čega ćeš se kasnije kajati. S druge strane, ako je odgovor ne, znači da za tebe još nije došlo vreme za seks. I kao što smo već objašnjavali tvojim vršnjakinjama, ne mešaj nervozu zbog prvog puta i nespremnost. No, i to je nešto što sama treba da razlučiš.
Dečko koji te ceni i voli treba da ti da onoliko vremena koliko ti je neophodno. Nemoj da ti ikada bude glupo, neprijatno ili bez veze da ga odbiješ desi li se da nešto nećeš. On to mora da razume, a čini se da je upravo takav: pun razumevanja, poštovanja i ljubavi prema tebi i vrlo je moguće da je onaj pravi za prvi seks. U svakom slučaju, kada god rešiš da stupiš u odnos sa njim (ili možda nekim drugim dečkom) usaglasite se oko metode kontracepcije koju biste koristili. Nemoj nikako da rizikuješ.
I na kraju, bitno je da si svesna toga da bez obzira na to što se sa momkom dogovoriš da to uradiš, uvek možeš da se predomisliš i sve odložiš.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website