Kako da pričam sa mamom o ginekologu, kontracepciji i želji da imam seks?

0
0
  • Guest postavljeno 13/10/2016 00:37

Ćao, imam 17 godina. Predstavlja mi problem da kažem mami kako želim da stupim u seksualni odnos sa dečkom s kojim sam osam meseci. Stidim se i ne znam na koji načina da joj to iznesem, a i plašim se reakcije. Kako da pričam sa njom o ginekologu i kontracepciji?

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, odlično je što želiš da razgovaraš sa mamom o stupanju u seksualne odnose. S obzirom na to, pretpostavljam da sa njom imaš dobar odnos i da razgovarate o raznim temama. Bar tako zaključujem, jer u suprotnom ne bi ni razmišljala da s njom podeliš tako nešto. Upravo od odnosa koji imamo sa roditeljima zavisi i to kada ćemo i da li ćemo nešto tako važno podeliti sa njima.
Odluka da spavaš sa dečkom vrlo je bitna i bolje je da bar jedan roditelj zna da je njegovo dete seksualno aktivno ili da, što je tvoj slučaj, ozbiljno razmišlja o seksu. Imaš 17 godina, sa dečkom si osam meseci i prirodno je da se poteže to pitanje. A mama može da bude vrlo bitan izvor informacija. Isto tako, ona će ti pružiti podršku koja ti je potrebna. Može te odvesti kod svog ginekologa što će učiniti da se osećaš opuštenije. Takođe, vrlo je važno da sa njom i lekarom porazgovaraš o kontracepciji i utvrdiš koji vid zaštite je najbolji za tebe. Nemoj nikako upražnjavati nezaštićen seks.
Može se desiti da njena reakcija u početku ne bude onakva kakvu bi želela. Ali i to je normalno. Kao što se ti stidiš i plašiš se, i njoj će, moguće je, trebati vremena da prihvati činjenicu da više nisi dete. No, pošto se radi o stvarima koje su prirodne, na kraju će ih prihvatiti i sigurno će joj biti drago što imaš toliko poverenja u nju. Ona je prošla kroz to i sebi je postavljala slična pitanja. Dakle, bila je u situaciji u kojoj se ti sada nalaziš, te ukoliko ste do sada bile otvorene jedna prema drugoj i lepo komunicirale, mislim da će ovo doprineti da se vaš odnos dodatno produbi. Pročitaj i tekstove: Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom i Da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu, pa ćeš videti da i neke tvoje vršnjakinje muče ista pitanja.
I još samo da dodam: svakako i sa dečkom popričaj o seksu i dogovorite se o kontracepciji koju ćete korisitit. A i da to učiniš kad budeš zaista spremna kako kasnije ne bi žalila ni zbog čega. Sa momkom si dovoljno dugo pa se čini da vam se veza zasniva na uzajamnoj ljubavi i razumevanju. Ipak, ne treba da žurite. Polako i sve će biti kako treba. Nadam se da sam pomogla. Želim ti sreću!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ćao,imam 16 godina i imala sam seksualni odnos s deckom.Moje pitanje je,da li mogu da zatrudnim iako on nije ejakulirao?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website