Kako da kažem dečku da tokom seksa koristi zaštitu?

0
0
  • Guest postavljeno 22/10/2016 14:18

Kako da razgovaram sa dečkom o korišćenju zaštite tokom odnosa? Kako da mu kažem da treba koristiti zaštitu?

inteen: Draga čitateljko, ne znam da li si već spavala sa dečkom ili ne. Ako jesi, nemoj da nastaviš sa seksualnim odnosima dok ne porazgovarate o kontracepciji. Ukoliko pak nisi, pre nego što stupite u odnose, obavite ozbiljan razgovor o načinu na koji ćete se štititi od neželjene trudnoće, pre svega. Mladima se najčešće savetuje korišćenje kondoma i kontraceptivne pilule, a kondom je jedini metod koji štiti i od polno prenosivih bolesti. Pročitaj naš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji i saznaćeš još neke detalje o tome.
S obzirom na to da si u vezi koja očigledno vodi ili je već dovela do seksa, znači da ste ti i tvoj momak dovoljno bliski i intimni. Tako bi svakako trebalo da bude. Želite li da imate seks, to morate da shvatite vrlo ozbiljno i nipošto nije potrebno da rizikujete. Moraš da mu objasniš da želiš da popričaš sa njim na temu kontracepcije. Pre nego što dođe do seksualnog odnosa, reci mu da je neophodno da obavite razgovor. Treba da budeš potpuno otvorena sa njim, jer je to preduslov zdrave i stabilne veze. S druge strane, on mora da te poštuje i razume tvoj stav. Reci mu da nećeš imati odnos sa njim ukoliko ne koristite zaštitu i toga se pridržavaj. To je tvoje pravo i niko ne može da te natera da postupiš drugačije. Naravno, možeš se konsultovati sa mamom i posetiti njenog ginekologa (ako će ti tako biti lakše i prijatnije) ili preko neke druge osobe od poverenja pronaći lekara sa kojim ćeš se konsultovati i uz njegovu pomoć odlučiti koji vid zaštite je najbolji za tebe.
Ne treba da se plašiš razgovora sa dečkom. On te sigurno voli i želi da se osećaš lepo i prijatno za vreme seksualnog odnosa. A to je jedino moguće ako si opuštena. Njemu je to već jasno, možda je potrebno samo da ga malo poguraš i sasvim otvoriš oči kako bi uvideo da je to jedino ispravno. Zaista ne vidim razlog da ne pristane da koristite zaštitu. Priđi mu polako, s ljubavlju i on će te sigurno razumeti i podržati.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ako ste spremni da se upustite u to, pricanje o zastiti ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem, budi otvorena sa njim u vezi svega i ne ustrucavaj se 🙂

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website