Zanima me kada devojka treba da ima prvi seks

-1
0
  • Ana postavljeno 02/06/2016 11:26

Nisam nikada spavala sa dečkom i još ne želim. Ali počela sam sve više da razmišlja o tome. Nemam sa kim da popričam. Plašim se da pitam roditelje, a ipak bih volela da znam neke stvari. Zanima me kada devojka treba da ima prvi seks.

inteen: Nisi navela koliko imaš godina, ali čim pitaš, verujem da je pravi trenutak da saznaš sve što te zanima o seksu. Obično se preporučuje razgovor sa roditeljima, ali ako to nije moguće, obrati se nekoj starijoj osobi u koju imaš poverenja (tetka, sestra, baka…), a možeš se posavetovati i sa školskim lekarom ili psihologom. Takođe, možeš iz biblioteke uzeti neku knjigu namenjenu tvom uzrastu. Ukoliko obazrivo pretražuješ internet, možeš naći sadržaje koji će ti biti od pomoći (ali pripazi da ne ulaziš na sajtove gde možeš naići na nedobronamerne osobe i sadržaje koji nisu za tvoj uzrast). Što se tiče pitanja kada imati prvi seks, odgovor možeš dobiti istražujući sve navedene opcije, ali i uz preispitivanje sebe. Da li si zaista spremna za to, da li želiš ili to želi samo tvoj partner, koliko znaš o zaštiti tokom seksualnog odnosa i seksualnom odnosu generalno?

Kada budeš imala odgovore na ova pitanja i kada oslušneš sebe i shvatiš da si spremna i da želiš, nadam se da će to biti lepo iskustvo za tebe i da ćeš ga prihvatiti kao najprirodniju stvar, a ne kao tabu, kako se nekada doživljava.

Piše: Suzana Krstić, psihoterapeut

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website