Grize me savest što sam prerano spavala sa dečkom

0
0
  • inteen postavljeno 27/02/2018 21:25

Dragi in teen, imam da tako kazem jedan problem… Naime, sa jednim deckom sam u vezi na daljinu vec oko 5 meseci, mada smo imali par perioda raskida od po par nedelja. Svaki put kad smo se videli odlazili smo sve dalje, pa smo se tako mazili ispod odece, on me je zadovoljavao prstima i imali smo obostrani oralni seks. Ja mislim da se sve odvijalo prebrzo jer ja imam 15 a on 17, mada je dosta iskusniji. Ali svakako sam sve to radila jer sam zelela i u svemu navedenom sam uzivala. Ja sam imala neku odluku da pre 16e necu da izgubim nevinost, ali poslednji put kada smo se videli nase mazenje u krevetu se zavrsilo seksom. Ja nisam bila dovoljno opustena pa me je mnogo bolelo i bila sam preuska. Ali glavni problem je u tome sto ja imam lose misljenje o sebi posle toga. Osecam se nekako prljavo i bas me grize savest sto sam to uradila toliko rano i sto sam pogazila sopstvenu odluku. Nisam to nikome ispricala, cak ni najboljoj drugarici jer znam da ce me svi osudjivati o ne zelim da se to prosiri. Molim vas za pomoc i neki savet kako da prestanem da mislim lose o sebi i sve to… Inace da napomenem da nas dvoje imamo bas otvoren odnos i o svemu tome bez problema pricamo, imam poverenja u njega i volim ga, ali proganja me to misljenje o sebi na los nacin…

inteen: Draga čitateljko, 21. vek je vek velikih promena i sve to utiče na psihički život ljudi, naročito na psihologiju mladih. Tu su društvene mreže i veze na daljinu su postale manje-više uobičajena pojava, kao što je i seks postao nešto o čemu se mnogo priča na sve strane, pa i u medijima. A tu su i različite forme odnosa koji izlaze iz okvira onog prosečnog.
Veze na daljinu imaju svoje prednosti i mane. Prednosti su u tome što se uželite jedno drugog i period zaljubljenosti je prolongiran, pa su manje šanse da nešto ne ide, dok je glavna mana to što taj neko nije tu kad želiš i ne možeš baš da ga upoznaš u više različitih situacija. Nisi nam napisala koliko često se viđaš sa dečkom sa kojim si već skoro pola godine i gde živite, ali po ovome što pišeš zvuči kao da ste stalno u kontaktu i videli ste se više puta tokom tog perioda. A stigli ste i da raskidate.
Ukazala vam se prilika i stupili ste u prvi seksualni odnos. Sa jedne strane razumeš sebe, jer si to želela, dečko ti se sviđa, voliš ga i veruješ mu, kako kažeš, a sa druge strane te muči to što si prekršila svoje principe i obećanje koje si sebi dala. Kako da izađeš iz začaranog kruga kajanja?
Najpre moram da te podsetim da je tvoja odluka bila da nevinost izgubiš u šesnaestoj godini, pa to i nisi uradila mnogo ranije. Postoji određeni procenat devojaka koje nevinost izgube ranije i uspeju da se izbore sa tim. Neretko se dešava da su to u isto vreme devojke koje su uspešne u svim sferama života, a naročito u školi i socijalnom životu, te su i po pitanju odnosa sa mladićima radoznalije i zrelije od drugih. Da li ti ovo zvuči poznato? Bez obzira na to, prvi seks je velika prekretnica u životu svake osobe ženskog pola, koja nosi mnogo odgovornosti. Odgovorna si prema svom reproduktivnom zdravlju, kao i prema svom mladom uzrastu i za tebe bi ogromno i nepotrebno opterećenje bili i neželjena seksualno prenosiva bolest i neželjena trudnoća. Dakle, ideja je izbeći infekcije i neželjenu trudnoću i nastaviti život bez previše trzavica.
Što se tiče oslobađanja od griže savesti, moja preporuka je da u narednih godinu dana radiš na tome da kajanja bude što manje, ili da ga ne bude uopšte. To bi značilo dosta razmišljanja o sebi i ljubavi prema sebi. Na tebi je da osmisliš kako ćeš to da izvedeš i sprovedeš u delo. Najpre bi trebalo da vežbaš da budeš jaka i ne odstupaš tako lako od stvari koje želiš ili ne želiš u određenom trenutku. Zašto bi radila nešto što drugi traži od tebe? Uostalom, ne treba da se priklanjaš željama drugih, pa i po cenu da ih na neko vreme izgubiš. I uvek je bolje da se napravi kompromis, da radite nešto što tebi prija, a i nešto što on želi i što mu prija. Nisam za to da se veza svede samo na seks, jer pored fizičkog aspekta postoje i mnogi drugi planovi života kroz koje možete da se upoznajete i uživate. Drugo, za ozbiljnu vezu je potrebna i određena zrelost, da dobro poznaješ partnera i ne plašiš se da mu postavljaš i teška i nezgodna pitanja o njegovim različitim iskustvima i planovima za budućnost. Nije dobro izbegavati konflikt po svaku cenu i moguće razočaranje. Isto tako, u svakom trenutku možeš da usporiš sa stvarima i aktivnostima za koje se ne osećaš dovoljno spremno i u kojima se ne osećaš dovoljno sigurno. Sama si sebi najvažnija i tvoje potrebe su nešto što za tebe ne treba da ima cenu. Razmisli o tome šta bi te usrećilo, jer tvoja sreća dečku kome je stalo ipak treba da bude na prvom mestu.
Bilo da odlučiš da malo usporiš sa seksulanim aktivnostima, što se smatra poželjnim u tvojim godinama ili ne, obavezno koristi kondom, jer te on štiti od svega i najbezbednije je kontraceptivno sredstvo.
Sa najboljom drugaricom bi mogla da ispitaš teren i vidiš kako ona razmišlja na tu temu. Probaj da joj izokola ispričaš o čemu se radi i dobiješ neki fidbek od nje. Možda bi mogla da formulišeš priču tako kao da se desila nekom drugom, da čuješ šta će ona reći na sve to. Možda bude blaga, a možda bude i prestroga, ali svakako će ti značiti da čuješ kakav je pogled iz njene perspektive. Ako je ona tvoja osoba od poverenja, i ako si sasvim sigurna da ume da čuva tajnu, razume te i štiti, mislim da bi ti bilo mnogo lakše da sa njom deliš važne istine, makar i tako izokola. U suprotnom, razmisli da li postoji neka starija osoba od poverenja sa kojom bi mogla da razgovaraš na tu temu: lekar, ginekolog, psiholog iz tvog doma zdravlja. Korisno je čuti još neko mišljenje. Nadam se da sam ti pomogla. Budi slobodna da nam pišeš i nadalje.

Srdačan pozdrav,

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website