Dečko i ja želimo zajedno da izgubimo nevinost, ali se plašimo da smo premladi

0
0
  • Guest postavljeno 04/06/2016 22:45

Imam 16 godina i u vezi sam osam meseci sa dečkom koji takođe ima 16 godina. Jako smo vezani jedno za drugo jer smo bili najbolji drugovi pre nego što smo se smuvali. I u poslednje vreme sve više idemo ka tome da oboje izgubimo nevinost. On me je puno puta pitao da li sam sigurna da sam spremna na to i želim li da on bude taj jer je to njemu najveća čast, ali ne želi da se pokajem. Znam da je možda prerano, ali on je osoba u koju imam poverenja i osećam se spremno čak i da snosim posledice. Šta da radim?

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, pre svega, hvala na poverenju da ovde izneseš ovako, za tebe, intimno pitanje. Probaću da budem vrlo otvorena. Čitajući tvoje pitanje, pomislila sam: ovo je promišljen i zreo način kojim se ulazi u ljubavno-seksualni odnos. Meni se čini da je to što vas dvoje imate zaista posebno, deluje da vam je odnos pun iskrenosti, poštovanja i pažnje. Gradite ga već neko vreme i sigurni ste jedno u drugo.

Pominješ da imaš poverenja, a to je veoma važno ako želite da stupite u seksualni odnos. Vidim da promišljate i brinete jedno o drugom. Imate sve preduslove da zajedno prođete kroz nešto što je za oboje značajno, čin vođenja ljubavi. Istina je da ste mladi, ali verujem da ćete biti pažljivi i pratiti potrebe druge osobe. Važno je da se, ukoliko niste, posavetujete o kontracepciji i ne ulazite u odnos bez zaštite. Rana trudnoća nije nešto što želite da vam se desi.

Pratite jedno drugo, pratite svoja tela i emocije i sve će biti u redu. Ukoliko ne činite ništa na silu, ne mora da bude nikakvih posledica. Važno je i da to radite jer želite, a ne iz straha, želje da se dokažete ili zbog nečeg trećeg. Ako se desi da niste opušteni ili shvatite da niste spremni, samo lagano, sve što treba desiće se baš kad bude vreme za to. Uostalom, malo čekanja ništa neće promeniti.

Piše: Suzana Krstić, psihoterapeut

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website