Sviđa mi se dečko koga srećem u busu

0
0
  • inteen postavljeno 10/03/2018 15:52

Treba mi pomoć, naime, postoji jedan dečko koji ide istim autobusom u školu kao ja, prvi put kada sam ga primetila, simpatisala sam ga, ali on me nije nikad ni pogledao, bukvalno ponašao se kao da ne postojim. Sve do jednog dana od kada je počeo u busu sve cešće da me gleda, silazimo na istu stanicu i idemo istim putem, ali nikad ništa nismo razgovarali. Tu su bili samo neki pogledi. Znam mu samo ime i prezime i u koju školu ide i sa kim se uglavnom druži. Druži se sa dečkom sa kojim sam se ja pre muvala, trebala sam da budem sa njim, ali nisam, i sad smo samo na ćao, ćao. S obzirom na to da ga on poznaje, glupo mi je da ga ispitujem o njemu, jer možda bi mu rekao, ali se plašim… Pratimo se na Instagramu, i prijatelji smo na Fejsu, kao neka uhoda sam. Ne znam šta da radim, danima mi ne izlazi iz misli, non stop razmišljam o njemu, javila bih mu se, ali glupo mi je, jer je on u toj nekoj klasi gde su svi popularni a ja sam bukvalno niko i ništa. On verovatno ne zna ni ko sam ja. Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, zašto da ti bude glupo da uradiš nešto što želiš. Šta možeš da izgubiš ako probaš? U suprotnom, vrtećeš se u začaranom krugu bezrazložne strepnje, kao Alisa u zemlji čuda. Kome uopšte u životu treba višak straha od nepoznatog i neizvesnosti?
Zato je bolje da stupiš u akciju. Već znaš dovoljno o tom dečku sa kojim se voziš busom, i kako kažeš, u poslednje vreme te često gleda. Pratite se na Instagramu i Facebooku, pa si mogla da vidiš sa kim se druži, a verovatno i šta su mu interesovanja. Predlažem da mu se javiš i probaš da započneš razgovor sa njim. Razmisli o čemu biste mogli da pričate. Možda baš o toj vožnji busom, malo o školi za početak, koji mu je tog dana prvi čas, a koji tebi, da li imate iste profesore… A mogla bi i nekako da se našališ u vezi sa nečim što bi mu bilo zanimljivo. Bolje da probaš da se rasplašiš malo, prozboriš s njim koju reč i malo ga upoznaš, nego da ti svaki dan bude žao i kaješ se što nisi uradila ovo ili ono.
Devojke mogu da se plaše da će se razočarati u svoju simpatiju, kad je bolje upoznaju. Mnogo je lakše i prijatnije živeti u snovima i iluzijama, maštati, nego se suočiti sa realnošću i ispitati teren, utvrditi na čemu si. Ti tek treba da zakoračiš na put ličnog upoznavanja tog dečka. Dobro bi bilo da počneš sa nekom uobičajenom konverzacijom, da bi posle prešla na ozbiljno istraživanje njegovih interesovanja, toga da li voli iste stvari kao ti, kakvi su ljudi sa kojima se druži, na kakva mesta izlazi, da li ima neki hobi, kakve su mu ambicije i planovi za budućnost i na koje sve načine voli da provodi slobodno vreme. Kad budeš imala dovoljno informacija i susreta sa njim, razmišljaćeš o tome šta ti se kod njega sviđa, šta ti se ne sviđa i zanimaće te kako će reagovati ako uradiš jednu stvar, a kako ako uradiš neku drugu.
Nije lako planirati korake u komunikaciji i ophođenju sa nekim i prema nekom ko nam se sviđa. Međutim, što pre počneš, pre će stvari početi da se odvijaju, a pri svakom malom uspehu nove ideje za nove akcije će navirati. Bitno je da probiješ led. Niko drugi to neće uraditi umesto tebe, moraš ti. E sad, pomoć prijatelja i poznanika uvek je dobrodošla i možeš da je iskoristiš da bi saznala još neke pojedinosti o svojoj simpatiji, možda proverila kako ga drugi vide i šta misle o njemu. Samo budi oprezna, jer mladići znaju da pokazuju ljubomoru prema svojim drugovima, kad im se devojka koja ih o njima pita mnogo sviđa. Pokazuju je gotovo isto, nekada i jače nego devojke.
I nikako ne govori da si niko i ništa. Takve misli izbaci iz glave. On nije ništa vredniji od tebe. Nabroj sve svoje kvalitete i seti se zbog čega te bližnji vole, u čemu si dobra itd. i videćeš da takva konstatacija nije na mestu. Voli sebe onakvu kakva si a pravi dečko će umeti da ceni to ko si i šta si. Želim ti mnogo sreće i nadam se da će ti moje reči koristiti da plodove svoje mašte i želja sprovedeš u delo.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website