Ne želim da budem odgovorna za nečiji raskid

0
0
  • inteen postavljeno 14/03/2018 11:41

Ovako, osoba koja mi se sviđa, i ja njoj, ima devojku. Navodno ne može da je ostavi zbog toga što se ona seli u drugu državu, pa ima moralnu obavezu prema njoj. Takođe, on je otvoreno rekao da oseća nešto prema meni i to dokazuje, ljubomoran je na druge muške osobe sa kojima se ja viđam. Da li da ga čekam ili pokušam možda i nešto više (on bi to hteo)? Ne želim da povredim njegovu devojku, niti da budem odgovorna za nečiji raskid. Imam 18god. Hvala unapred!

inteen: Draga čitateljko, situacija u kojoj se nalaziš je dosta kompleksna i teško je odgovoriti na tvoje pitanje jer zaista zavisi od mnogo čega. Meni pre svega iz tvog pitanja deluje da nisi sigurna da li se ti njemu zaista sviđaš. A i ja bih se to zapitala na tvom mestu, s obzirom na to da on ne raskida sa tom devojkom. Ljubomora nije dokaz da je on spreman da preuzme neke korake da bi bio s tobom, može samo da znači da pokušava da te drži na uzici, dok se njegova devojka ne odseli. Glavno pitanje u ovoj situaciji jeste kada ona odlazi, odnosno ako bi se ti odlučila da sačekaš, koliko bi to bilo. Ogromna je razlika između par nedelja i par meseci. S jedne strane, lepo je od njega što ne želi da povredi tu devojku, ako je samo potrebno da sačeka neko kraće vreme, a s druge, ako je reč o dužem periodu, meni onda to više deluje kao da on želi i jare i pare: i da ga ti čekaš, i da on što duže ostane sa njom.
Iz tvog posta se vide samo dve opcije, da ga čekaš ili insistiraš na nečemu konkretnom. Nigde nema treće, a to je da odustaneš od njega jer je očito neodlučan i nesiguran u ono što želi. No, hajde da vidimo sve varijante, to će ti možda pomoći da doneseš odluku.
Dakle, opcija jedan je da ga čekaš. Kao što rekoh, to zavisi od toga koliko treba da čekaš. I ne samo to. Važno je da znaš i šta su se oni dogovorili da će biti kad ona ode. Da li raskidaju ili pokušavaju vezu na daljinu? Da li prekidaju kontakt ili nastavljaju da se čuju? Kada ona bude došla ovde u posetu, hoće li on opet biti s njom kako je ne bi povredio? I ako, na primer, nastave da se čuju ili održavaju neku vrstu komunikacije, čak i da je to fiktivno a da se on u stvari zabavlja sa tobom, razmisli koliko bi ti to smetalo i nerviralo te.
Druga opcija bi bila da insistiraš na tome da raskine sa devojkom i bude sa tobom. To jeste malo nezgodno ali će na kraju to biti njegova odluka, nećeš ti biti odgovorna za taj raskid. Do tebe je da izraziš želju da budeš sa njim, kažeš da ne želiš previše da čekaš i vidiš kako će on da odreaguje. Od toga bi isto trebalo da zavisi tvoja odluka. Ako pokaže da mu je važno šta ti osećaš i uspe da ti ponudi neki skorašnji rok za početak vaše veze ili neku vrstu kompromisa i ti stekneš utisak da mu je zaista stalo i želi da budete zajedno, onda možda i vredi malo sačekti. Ali ukoliko pokaže da nema nameru da obrati pažnju na tvoja osećanja, treba da uzmeš u obzir i treću opciju, a to je da ga zaboraviš i ideš dalje. Jer je stvarno nezgodno biti u vezi sa nekim ko vuče repove iz prošlih odnosa i možda nije potpuno spreman da ih se otkači. Piši nam kako se stvari odvijaju. Sve najbolje ti želim!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website