U POVERENJU

Shvatila sam da je fizička aktivnost važna ali me sestra obeshrabruje u tome

it  | 

Imam 15 godina i nisam debela, ali počele su da mi se pojavljuju strije na butinama i zadnjici, a i imam mnogo celulita. Da li možete da mi kažete šta bih mogla sad da treniram i kojom bih fizičkom aktivnošću trebalo da počnem da se bavim i da li je kasno jer imam već 15 godina. Kad god pomenem sestri da želim nešto da treniram, ona mi kaže da niko neće da me primi sad i obeshrabri me. Baš bih volela nečim da se bavim jer sam shvatila koliko je fizička aktivnost važna.

inteen: Draga tinejdžerko, ne da nije kasno, nego je pravo vreme da odabereš neku rekreaciju! Sama razmisli šta ti se najviše sviđa, čime bi želela da se baviš. Nisi prestara za veliku većinu sportova. Ti ćeš najbolje znati šta te privlači. Teško da ti to neko drugi može reći.
U dogovoru sa trenerom, možeš da odeš na probni trening i vidiš kako to izgleda, pa onda odluči šta ti leži. Osim toga, trudi se da se što više krećeš a što manje sediš. I dalje je lepo vreme, šetaj, džogiraj, vozi bajs i rolere. To će ti biti dvostruko korisno jer ćeš biti aktivna i imati priliku da provodiš kvalitetno vreme sa drugarima i zabaviš se. Takođe se potrudi da iz ishrane izbaciš sve ono što nije zdravo (šećer, grickalice, peciva, gazirana pića…). Naravno, nikakve dijete ne dolaze u obzir u tvom uzrastu. Na taj način postepeno ćeš izdefinisati figuru i postići ono čemu težiš.
Što se tiče strija, one se javljaju kod devojčica u pubertetu jer se telo ubrzano razvija i raste. Najčešće ih dobijamo na nogama, butinama, kolenima, grudima, zadnjici i struku. A formiraju se zbog oštećenja vezivnog tkiva jer se koža rasteže i na njoj ostaju dubinske modrice koje izgledaju kao ožiljci. U tekstu Imam strije na grudima i to mi srozava samopouzdanje možeš pronaći savete kako da ih ublažiš ili ih se sasvim rešiš. Srećno!

Piše: Ana Slavković, psiholog (www.mirnakuca.com)
Foto: Pixabay

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published.