TVOJ ŽIVOT

Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu

it  | 

Većina devojčica se stidi i odlaže prvu posetu ginekologu. Nemoj se bojati, jer ginekolog ne mora odmah da uradi klasičan ginekološki pregled, posebno ukoliko nemaš problema. Mada, to mu pomaže da potvrdi kako si sasvim zdrava.
Najčešće se prilikom prvog termina obavi razgovor. Devojčici se objasni sve o menstrualnom ciklusu i ukaže na mogućnost vakcinisanja radi sprečavanja infekcije HPV virusom koji izaziva rak grlića materice. Lekar će ti isto tako postaviti nekoliko pitanja kako bi procenio da li si zdrava i razvijena u skladu sa uzrastom. Ginekološki pregled ne boli, a svaki lekar ili lekarka vodiće računa o tome da se osećaš što prijatnije.
PREGLED NE TRAJE DUGO Pre početka biće ti objašnjeno šta pregled podrazumeva i zašto je neophodan. Lekari imaju mnogo iskustva i znaju kako da pregledaju pacijentkinju koja nije imala seksualne odnose. Ako se osetiš neprijatno, treba to da kažeš i ginekolog će tražiti drugi način da završi započeti pregled.
LEKARSKA ETIKA Osim ukoliko si zlostavljana ili se radi o opasnoj bolesti, ginekolog je dužan da detalje vašeg razgovora, sva tvoja pitanja, pa čak i činjenicu da si bila kod njega, zadrži za sebe.
ODABIR GINEKOLOGA Stručnost i poverenje treba da budu odlučujuće stavke pri izboru lekara. To je osoba kojoj ćeš poveriti svoju intimu i koja će ti pomoći pri rešavanju određenih problema. Dakle, najmanje treba da ti bude bitno da li je tvoj lekar žena ili muškarac.
GINEKOLOG NE KRITIKUJE Čak i ako lekar privatno smatra da si previše mlada za stupanje u seksualne odnose, on te neće kritikovati. Njemu će biti drago što tražiš savet i pomoć po tom pitanju. Ako ti nije ugodno, uvek imaš pravo da promeniš lekara. Najvažnije je da nakon završenog pregleda iz ordinacije izađeš opuštena.

Foto: www.wikihow.com

1 Komentar

  1. Jelena Djorovic

    18/09/2018 at 17:56

    uhhhhhhhh procitala sam i kako ginekolog pregleda nevine devojkee kukuuuuuuuu meni ovo sto pise da treba biti opusten i smiren tokom tog pregleda me samo sve vise izbezumljujeeee i uznemirava jao meni omg :-(((

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.